Nevolje sa super-Zemljom: Previše hladna za život

Planeta mnogo hladnija i veća od naše otkrivena je u novembru 2018. godine u orbiti obližnjeg Crvenog patuljka – Bernardove zvezde, koja je od Zemlje udaljena oko šest svetlosnih godina, te se došlo do zaključka da ima masu koja je tri puta veća od Zemljine, te da na njoj vladaju niske temperature.

PCPress.rs Image

Hladnoća i mraz

Jasno je da čovečanstvo već neko vreme mašta o selidbi u kosmos, pa je retka super-Zemlja naizgled dobra prilika za to. Ipak nova planeta nije odgovarajuća destinacija, uprkos tome što je po veličini slična Zemlji, te se od svoje zvezde kreće na sličnoj udaljenosti kao i naša planeta od Sunca. Naučnici ističu da je planeta veoma hladna, a zbog toga što je njena zvezda manja od našeg Sunca, i emituje manje svetlosti. Zbog niskih temperatura nema vode u tečnom stanju, tako da je život prilično nemoguća stvar.

Relativno nova planeta pripada familiji čija svaka predstavnica nosi ime „super-Zemlja“, a zbog toga što imaju veću masu nego naša planeta, ali nisu velike poput džinova iz našeg solarnog sistema – Neptuna i Urana. Otkrivena je u orbiti zvezde koja je najbliža našem solarnom sistemu, a nakon decenija potrage, te je dobila ime Bernardova zvezda b.

PCPress.rs Image

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sistema koji podsećaju na naš. Ipak, život u novom svetu nije moguć, bar ne onakav kakav je nama poznat.

Izvor: Cut

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,