Ni manji ekran vam neće pomoći

Uprkos sve većoj popularnosti pametnih telefona, novi izveštaj kompanije IDC, koja se bavi istraživanjem tržišta, sa fokusom na informacione tehnologije i telekomunikacije, ukazuje na nastavak trenda pada prodaje pametnih telefona. Usporavanje prodaje telefona svakako je uzrokovano visokim cenama, ali i činjenicom da dolazi do tranzicije sa dvogodišnjih ugovornih obaveza kod operatera na mesečno plaćanje uz određene olakšice. Smanjenje bi ove godine trebalo da bude oko 3,1 %, što znači da će se isporučiti oko 1,48 milijardi komada, gde bi do 2020. godine broj mogao da skoči na 1,84 milijarde.

Apple-SE-mala
foto: www.techinsider.io

Još jedan trend koji utiče na smanjenje tražnje je popularnost online prodavnica, nasuprot fizičkih radnji, posebno u regionima koji su bili poznati po velikim prodajama upravo u maloprodajama. Nasuprot ovim trendovima, operateri i proizvođači se trude da životni vek pametnih telefona smanje na dve godine.

Ovo još znači i da će Android uređaji biti prodavaniji u odnosu na Apple konkurente, čija će godišnja isporuka videti pad od velikih 2 % u odnosu na prethodnu godinu, pa su sve oči uprte upravo u novi iPhone 7. Čak ni novi, simpatični, a pre svega cenovno pristupačni mali iPhone SE neće mnogo izvaditi stvar. Jednostavno čini se da je Apple opet pokušao da postavi trendove suprotne od onih koji vladaju na tržištu pametnih telefona, ali da im to nije baš pošlo za rukom. Posebno jer prodaja modela sa ekranima od 5,5 inča i većim konstantno raste, sa trendom dostizanja dvocifrenih brojki za tri godine.

Pročitajte i:  Ranjivost koja omogućava prisluškivanje

Na suprotnoj strani, isporuka Android telefona bi trebala da poraste za 6,2 % ove godine, što bi značilo negde oko 1,24 milijarde primeraka, sa trendom rasta, koji bi do 2020. godine trebao da dostigne 1,57 milijardi primeraka.

izvor: www.fudzilla.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,