TrendMicro

Nigerija spremna za 5G mrežu

Nigerija se pripremila da se pridruži državama koje su postavile mrežu pete generacije (5G). Do kraja 2022. godine očekuje se da će Nigerija biti pokrivena novom mrežom.

PCPress.rs Image

5G se ubrzano širi

Do kraja juna 2021. godine, prema izveštaju Globalnog udruženja mobilnih dobavljača (GSA), preko 378 gradova u 58 država imalo je 5G mrežu. To je značajno povećanje u odnosu na kraj juna 2020. godine, kada je 5G mrežu koristilo svega 38 država.

Tokom 2019. godine Nigerija je bila prva zapadnoafrička država koja je pokrenula probnu verziju 5G mreže. Test spektra je sproveden u kancelarijama najvećeg telekomunikacionog provadjera Nigerije MTH. Uz podršku Huawei, Ericsson i ZTE početne faze su bile uspešne.

Prema izjavi ministra komunikacija i digitalne ekonomije, Isaha Pantamia, nigerijska komisija za komunikacije očekuje da će komercijalna 5G mreža biti postavljena do januara 2022. godine.

Afričke zemlje ispred Srbije

5G mreža predstavlja napredni oblik 2G, 3G i 4G. Veliki broj naprednih dražva u svetu već koristi 5G mrežu, dok druge razmatraju njeno usvajanje u narednih nekoliko godina. 5G mreža postaje sve popularnija zbog velike brzine povezivanja novih tehnologija poput veštačke intelegencije (AI), mašinskog učenja (ML), Internet-a stvari (IoT).

Pročitajte i:  5G i veštačka inteligencija silaze u rudnike

Najveća prednost 5G mreže je što omogućava povezivanje svih i svega. Odnosno moguće je povezati mašine, objekte i uređaje. Ova mreža ima mogućnost velike brzine prenosa podataka, sa malom stopom kašnjenja, veliku pouzdanost, ogroman mrežni kapacitet, povećanu stopu dostupnosti i izjednačeno korisničko iskustvo za više korisnika.

Uprkos prednostima koje 5G mreža donosi u podsaharskoj Africi ova mreža se sporo usvaja. Ali se očekuje da će zaživeti u narednim godinama. Ericsson je ukazao da je za sada pretplata na 5G mrežu manja od 1% u podsaharskoj Africi. Najdominantija mreža je 3G koja će najverovatnije do 2026. godine imati udeo od 40% pretplatnika. Postoje očekivanja da će broj pretplatnika na 4G do 2026. godine biti povećan na 28%.

Sa druge strane, na Bliskom istoku i Severnoj Africi tokom 2020. godine broj korisnika 5G mreže je prešla milion korisnika. Očekuje se da će do kraja 2026. godine u ovoj regiji broj korisnika koji koristi 5G mrežu premašti broj od 150 miliona korisnika, što bi bilo 18% ukupnog broja korisnika mobilne telefonije.

Pročitajte i:  Telekom Srbija i Ericsson demonstrirali 5G tehnologiju

Na globalnom nivou se očekuje da će 5G mreža biti najbrže implemetirana tehnologija mobilne komunikacije u istoriji, iako je prati velike kontroverze. Predviđa se da će do 2026. godine 60% ukupnog broja svetske populacije koristiti 5G mrežu.

Izvor: Technology

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,