ASUS ROG Flow

Nikola Stanojević: Moguće je – postao sam programer za 12 meseci

Koliko vremena mi je potrebno da postanem programer? Gde da počnem, šta ako nemam predznanje? Kad mogu da očekujem prvi posao? Ovo su samo neka od pitanja s kojima se susreću svi koji žele da dođu do odlične zarade programera

Dok jedni sede i još uvek vagaju da li bi trebalo da zakorače u IT sektor ili ne, oni malo hrabriji već su stigli i do najudaljenijih egzotičnih destinacija širom sveta zahvaljujući svojoj odlučnosti. Predstavljamo vam upravo takvu priču Nikole Stanojevića, full stack programera, koji je pravi dokaz da je uspeh moguć.

Jedna odluka i sve se preokrenulo

Sve je počelo kada je još kao student Mašinskog fakulteta shvatio da mu je potrebna velika promena. Studije za koje se odlučio nisu ga vodile tamo gde je želeo da stigne. Zato je rešio da napusti fakultet i krene u potragu za profesijom koja će ga ispunjavati. Interesovanje za moderne tehnologije i prilika za lagodan život koju IT sektor nudi svima presudili su da Nikola počne da se traži u svetu informacionih tehnologija.

Odluka je pala na Web dizajn jer je verovao da bi kreiranjem sajtova mogao da se bavi čitavog života. Tokom studija već je izgubio nekoliko godina i trebalo mu je školovanje koje će što pre početi da se isplaćuje. Nije se mnogo dvoumio, upisao je ITAcademy, što se kasnije ispostavilo kao odluka koja je donela mnogo više od mogućnosti da se bavi novim zanimanjem, kao što je to u početku delovalo.

Uspeo sam i bez predznanja

Pre nego što su počela predavanja, Nikola nije bio siguran da li će uspeti sve da savlada, s obzirom na to da nije posedovao predznanje iz oblasti Web dizajna. Međutim, kada je školovanje počelo, sve je došlo na svoje mesto. Već posle nekoliko nedelja, bez problema je stvorio temelj, koji neprestano nadograđuje. Edukaciju mu je dodatno olakšavala jedinstvena platforma za podršku učenju ITAcademy, kao i pomoć iskusnih i stručnih predavača koju je imao u svakom trenutku. O tome koliko su predavači posvećeni svakom polazniku, najbolje govori činjenica da je s nekima od njih i danas prijatelj.

Prvi posao usledio je veoma brzo i od tada mogu da biram gde ću raditi

Odmah po završetku jednogodišnjeg školovanja za Web dizajnere, ITAcademy mu je obezbedila praksu u kompaniji LINKgroup. Vrlo brzo je dokazao svoje znanje kroz realne projekte, zbog čega je i nagrađen prvim profesionalnim ugovorom.

Uz odlično plaćen posao stiglo je i samopouzdanje da može još više. To ga je navelo da upiše i smer PHP Web Development kako bi usvojio znanja i u  back-end oblasti programiranja. Zahvaljujući različitim modelima školovanja na ITAcademy, bez poteškoća je uspeo da radi i prati predavanja, a novi rezultati usledili su vrlo brzo. Sve je krenulo uzlaznom putanjom, a ponude za posao samo su se ređale. Karijeru je nastavio u marketinškoj agenciji McCann, koja je tražila upravo stručnjaka podjednako dobrog u Web dizajnu i programiranju.

Putujem širom sveta i uživam u onome što radim

Kako sam kaže, odluka da upiše ITAcademy najveći je „krivac“ što mu se život drastično promenio. Ni sam nije verovao da će u tako kratkom periodu uspeti da završi školovanje i pronađe posao koji voli.

Zahvaljujući programiranju, danas dosta putuje i obilazi egzotične destinacije širom sveta. Japan, Šri Lanka, Jordan i Kenija samo su neka od zanimljivih mesta koja je posetio u prethodne četiri godine. Mnoge projekte na kojima je angažovan može da radi i online, pa je laptop u rancu rešenje svih njegovih poslovnih problema tokom ovakvih putovanja. Nikola se trenutno bavi kreiranjem sajtova i web aplikacija u PHP-u i JavaScriptu. Osnivač je kompanije Omnicore Media Group, gde radi na poziciji lead full stack developera, a zaposlen je i u kompaniji Kameleon Lab kao web developer.

Korisna adresa: It‑akademija.com

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

One thought on “Nikola Stanojević: Moguće je – postao sam programer za 12 meseci

Comments are closed.