BIZIT 2022

Nikon 1

PCPress.rs ImagePortfolio bilo kog svetskog proizvođača fotoaparata bez compact system kamere (DSLR fotoaparat manjih dimenzija) je nešto što predstavlja minus njihovog razvojnog tima. U Japanu, gde su ovi proizvodi najprihvaćeniji, prodaja je toliko uzela maha da trenutno drže 40 odsto tržišta fotoaparata sa izmenljivom optikom, u odnosu na pet odsto koliko su imali 2009. godine. Stoga je Nikon rešio da se pridruži svetskom trendu proizvodnje malih fotoaparata sa izmenljivom optikom sa dva modela: V1 i J1.

Senzori oba modela su od 10,1 megapiksela i sličnih tehničkih mogućnosti – veoma brz AF CMOS senzor, EXPEED 3 procesor i novi Nikon 1 sistem nameštanja sočiva. Pokretne slike beleže u 1920 x 1080/60i full-HD rezoluciji. Ekran dijagonale tri inča, sa približno 460k tačaka (J1) odnosno 921k tačaka (V1) je lako pregledan i na prirodnom svetlu. J1 je kompaktniji i jeftiniji sa očekivanom cenom od 650 dolara, a V1 ima magnezijumsko kućište i 1,4 MP digitalno tražilo i koštaće 900 dolara. U prodaji će se naći za mesec dana.

PCPress.rs ImageIako je senzor značajno manji od konurentnih fotoaparata ove kategorije (13.2mm x 8.8mm), dijagonala od jednog inča je dosta veća i od najboljih „malih profesionalaca“, kao što je Nikon P7100 i predstavlja primetno poboljšanje. Od najmanjih fotoaparata senzor je veći četiri puta, a od P7100 dva i po puta. Ipak, poredeći ga sa „micro four third“ konkurencijom, senzor je duplo manji, a tri puta je manji od većine DSLR fotoaprata.

Pročitajte i:  Nikon objavio da odustaje od daljeg razvoja DSLR fotoaparata, pa porekao vesti

„Poslednji mohikanac“, Canon, će najverovatije do kraja godine imati svog predstavnika u ovoj klasi. Korisnici Canonovih fotoaparata su dobili upitnik putem e-maila da li bi i zašto kupili kompaktni fotoaparat sa izmenjivim sočivima.

Izvor: Nikon

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: