BIZIT 2022

Nikon predstavio Df – DSLR retro izgleda

Nikon je danas predstavio novi model DSLR foto-aparata sa oznakom Df. Aparat ima senzor punog formata (FX) od 16MP (identičan kao u modelu D4) i odličan autofokus sistem (pozajmljen iz modela D610).

Nikon-Df-spredaOznaka “f” u nazivu dolazi od “fusion” i upućuje na spajanje novog i starog. A toga očito ima i u izgledu i u koncepcijskom rezonu. Model je retro dizajna (to je sada postalo “IN”) i podseća na analogni Nikon model FM. Slovo “D” u nazivu potiče naravno od “Digital” i to je potkrepljeno odmerenom kombinacijom megapiksela i punog formata (24x36mm) i odličnim autofokusnim sistemom (39 tačaka).

Aparat je kompatibilan čak i sa starim Nikon objektivima. Kamera nema mogućnost snimanja video materijala, pa pretpostavljamo da je i ta odluka sastavni deo retro rezona. Ovakva mešavina razuma, emocija i (valjda) promišljene ciljne grupe zaslužuje ozbiljniju analizu, pa ćemo, za sada, samo reći da se aparat prodaje u srebrnoj i all-black varijanti i da će telo aparata koštati 2.749 dolara. Prodavaće se u kompletu sa objektivom AF-S Nikkor 50mm F1,8G (279 dolara), koji se odlično uklapa u osnovni retro izgled kamere.

NikonDf-gore

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,