Top50 Glas publike

Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

Prema nezvaničnim informacijama, Nikon će uskoro napustiti DSLR tržište i fokusiraće se na izradu mirrorless kamera. Navodno je razlog što kompanija ne može da se izbori sa sve agresivnijim „napadima“ mobilnih telefona, koji imaju sve moćnije i moćnije kamere. Međutim, to bi trebalo da bude samo taktičko povlačenje, jer se očekuje da će Nikon uzvratiti udarac nudeći proizvode sa jedinstvenim funkcijama.

nikon

Nikon exit?

Japanski gigant se oglasio sa izjavom da će nastaviti sa proizvodnjom i distribucijom postojećih DSLR modela, ali ona nije ni opovrgla niti potvrdila tvrdnje o proizvodnji novih modela DSLR fotoaparata. Jedino su pomenuli da su se u javnosti pojavile te informacije i da su one samo spekulacije, kao i da kompanija nije izdala nikakvo zvanično saopštenje po tom pitanju.

U prilog glasinama idu informacije da je prošlog meseca Nikon potvrdio da prekida sa proizvodnjom modela D5600 i D3500, kao i činjenica da je poslednji flagship model D6 predstavljen pre više od dve godine (u junu 2020. godine). Pored toga, kompanija je već prestala sa razvojem kompaktnih fotoaparata.

Uostalom i jedan od najvećih rivala, Canon, objavio je da je njihov EOS-1D X Mark II poslednji flagship DLR fotoaparat. Iz ove kompanije objavili su da su potrebe tržišta znatno promenjene u pravcu mirrorless kamera, pa se i fokus proizvođača mora promeniti.

Ako su ove informacije tačne, mogli bismo da kažemo da se približava kraj jedne ere. Nikon, koji postoji od 1917. godine (od 1946. pod tim imenom), predstavio je prvi SLR fotoaparat davne 1959. godine. Svoje mesto na tržištu stvorili su nudeći visoko-kvalitetne alternative nemačkim proizvođačima, kao što je Leica, koja je u to vreme dominirala tržištem. Prvi DSLR fotoaparat predstavili su krajem 1990. godina i, zajedno sa Canon-om, od tada su držali najveći deo tržišta.

Od kada su mirrorless kamere postale popularne, prodaja Nikon (i generalno) DSLR fotoaparata je u konstantnom padu.

Izvor: PetaPixel

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,