BIZIT Seminar

Nintendo mora da plati deset miliona dolara za krađu patenta

Kompanija iLife Technologies Inc. je dobila deset miliona dolara u tužbi za kršenje patenta protiv Nintend-a. U sudskom procesu, koji je pokrenut 2013. godine, navedeno je da je Nintendo koristio iLife tehnologiju kada je stvarao svoje Wii daljinske upravljače sa senzorima za pokret. Tehnologija koja stoji iza Wii prošla je kroz mnoštvo patentnih sporova u kojima je Nintendo osvojio većinu prijavljenih slučajeva, mada je gubitak od kompanije Philips u 2014. doveo do potpisivanja globalnog ugovora o licenciranju patenta, a sada je Nintendo izgubio  spor sa kompanijom iLife na samom početku procesa.

PCPress.rs Image

Tehnologija, koju je iLife osmislio i patentirao, kreirana je da detektuje ljudske pokrete i namenjena da se koristi u situacijama kada starije osobe padnu ili za nadzor beba. Krajnja cifra od deset miliona dolara, koju je sud u Dalasu u Teksasu dodelio, je mnogo manja od tražene. Zahtevali su 144 miliona dolara odštete ili četiri dolara za svaki od 36 miliona Wii uređaja prodatih pre podnošenja tužbe, zajedno sa zabranom da Nintendo koristi njihove tehnologije.

Pročitajte i:  Microsoft obećao Nintendu Call of Duty igre, u desetogodišnjem ugovoru

Iz Nintenda je saopšteno da nisu povredili patent i da je patent nepravilno napisan, i da je prema tome patent nevažeći. U isto vreme dok je tužio Nintendo, iLife je formirao još jednu tužbu za kršenje patenta protiv brojnih drugih kompanija, uključujući Fitbit i Under Armour, koje su koristile isti patent naveden u slučaju protiv Nintenda. Obe tužbe, i protiv Fitbita i protiv Under Armour-a, su odbačene od obe strane i najverovatnije su rešene van suda. Nintendo planira da podnese žalbu na presudu.

Izvor: Engadget, Nintendo Life

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,