ePlaneta

NIS: Partner zajednice u održivom razvoju

Kao jedna od najvećih kompanija u Srbiji, NIS s ponosom ističe svoju predanost društveno odgovornom poslovanju i principima održivog razvoja, što potvrđuje kroz realizaciju mnogobrojnih projekata koji menjaju svakodnevicu svih nas.

PCPress.rs Image

Imajući u vidu značaj politike održivog poslovanja u savremenom društvu, neke od velikih kompanija odlučile su da svoju dugogodišnju strategiju poslovanja prilagode i usmere na projekte značajne za unapređenje kvaliteta života u zajednici u kojoj žive i posluju.

Posvećena principima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kompanija NIS se trudi da svojim aktivnostima doprinese ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja. NIS prepoznaje 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima. Kao deo energetskog sektora, vodeća domaća naftna kompanija posebno naglašava značaj sprovođenja energetske tranzicije, promovisanja „zelene agende“, dekarbonizacije i zaštite životne sredine.

Kada je reč o „zelenim ciljevima“, samo od 2009. godine NIS je uložio više od 900 miliona evra u ekološke projekte i modernizaciju svih poslovnih segmenata sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine. Od toga je u direktne ekološke projekte uloženo više od 130 miliona evra. Značajan zamajac na putu energetske tranzicije predstavlja program kogeneracije koji je u NIS-u pokrenut 2013. godine, a koji uključuje izgradnju malih elektrana na naftnim i gasnim poljima. Reč je o elektranama ukupne maksimalne snage 14 MW u koje je uloženo oko 20 miliona evra. Ova postrojenja proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji je prethodno spaljivan na baklji, čime se smanjuje emisija gasova u atmosferu. Proizvedena električna energija se najvećim delom koristi za potrebe kompanije, ali se deo prodaje i na tržištu.

PCPress.rs Image

Jedan od značajnijih projekata u energetskoj oblasti je i početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo u 2022. godini. Ovo postrojenje proizvodi električnu i toplotnu energiju iz prirodnog gasa, što predstavlja ekološki prihvatljiviji način proizvodnje energije. Pored toga, kompanija kontinuirano radi na projektu izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na benzinskim stanicama, čime dodatno doprinosi primeni obnovljivih izvora energije u biznis procesima, a samim tim i smanjenju emisije gasova. Zaključno sa decembrom 2023. godine, završena je izgradnja solarnih elektrana na 45 benzinskih stanica od kojih je do danas 36 pušteno u rad, dok će još devet elektrana biti pušteno u rad do juna ove godine. Ovih 45 solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a imaju očekivanu godišnju proizvodnju od 1.600 MWh, što će doneti smanjenje troškova za električnu energiju od oko 230.000 evra, dok se godišnje smanjenje emisija ugljen-dioksida procenjuje na oko 1.700 tona.

Posvećena principima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kompanija NIS se trudi da svojim aktivnostima doprinese ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja. NIS prepoznaje 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju doprinosi svojim aktivnostima

Značajne inicijative na polju održivog razvoja kompanija je realizovala i u saradnji sa zajednicom. Kroz program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ NIS je od 2009. godine u 13 gradova i opština naše zemlje realizovao više od 1100 projekata u koje je kompanija uložila više od 1,7 milijardi dinara. Između ostalog, zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena ovim programom, tokom prethodnih 15 godina unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, 40 institucija kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja, donirano je 14 sanitetskih i patronažnih vozila, uređeno je ukupno 146 dečjih igrališta, parkova, sportskih terena i objekata.

PCPress.rs Image

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS se obavezao da će i ubuduće konti­nui­rano raditi na razvoju održivog poslovanja, integrišući ga u sve aspekte biznisa kako bi kao važan činilac u društvu dodatno doprineo zaštiti životne sredine i napretku zajednice u celini. Kako navode u kompaniji, održivi razvoj ne predstavlja samo strateško opredeljenje NIS-a već i temeljnu praksu koju neprestano usavršavaju kako bi unapredili kvalitet života zajednice u kojoj rade, razvili ljudske i očuvali prirodne resurse. U prilog tome svedoči i činjenica da je NIS pionir u našoj zemlji kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju jer je još 2011. godine objavio prvi verifikovani izveštaj, u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI).

Pročitajte i:  Počela osma sezona programa „NIS Calling“: Više od 40 studenta na praksi u NIS-u

nis.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *