Top50 Glas publike

Ništa bez PCMark-a

Futuremark je apsolutni lider na polju softvera za testiranje hardvera, a njihovi 3DMark i PCMark su prvi korak kod svakog testiranja konfiguracija. Obradovali smo se verziji 10.

PCPress.rs ImageMalo ko se seća da se kompanija koja stoji iza najpoznatijih serijala testova za PC ranije zvala MadOnion. Davne 1998. godine, MadOnion je izveo pravu revoluciju na polju testiranja hardvera. Govorimo o 3Dmark‑u 99, jednom od prvih testova koji su bili fokusirani isključivo na 3D testove i osmišljeni kako bi gejming zajednica mogla da upoređuje performanse svojih grafičkih kartica. Za te potrebe, korišćen je MAX‑FX engine koji je kasnije upotrebljen za legendarni Max Payne.

Uz impresivan izgled testova koje je Futuremark osmislio, ne čudi što su svaki entuzijasta i gejmer počeli da koriste 3DMark. Posle skoro 20 godina, i dalje koristimo Futuremark‑ove proizvode prilikom testiranja hardvera, a razlika je ta što sada postoji čitava paleta testova prilagođena različitim potrebama.

Testovi širokog spektra

Novi PCMark osmišljen je tako da meri kompletne sistemske performanse koristeći testove koji su bazirani na svakodnevnoj primeni. Konkretno, kompanija se kod ovog skupa testova oslanja na svakodnevne aktivnosti korisnika različitih profila, tako da je orijentisana na različite scenarije – od klasičnih kancelarijskih upotreba, preko surfovanja Web‑om, pa sve do programiranja, obrade fotografija i videa, čak i video‑konferencija. Naravno, gejming je veoma važan, pa iako 3DMark postoji kao set testova za grafičke kartice, PCMark uključuje osnovni i mainstream gejming u kalkulaciju.

PCMark 8 predstavljen je pre ravno četiri godine, pa ne čudi što je PCMark 10 doneo brojna unapređenja. Ona su bila neophodna, jer je PCMark 8 počeo da biva pomalo nepraktičan alat za testiranje. Pre svega, hardverska akceleracija dodata je naknadno i nikada nije delovala kao prirodna komponenta. Takođe, testovi su trajali isuviše dugo za potrebe većine korisnika, jer je neretko trebalo više od sat vremena da se završe. Preveliki broj unapred definisanih profila učinio je standardizaciju i sistematično testiranje gotovo nemogućim, š to bila možda i najveća mana prethodne verzije. Sada je sve to sređeno do te mere da smo shvatili kako je PCMark 8 bio veći kompromis nego što smo želeli da priznamo. Da vidimo šta je novo…

Umesto većeg broja opisno prikazanih testova postoje tri, koja su sasvim jasno razgraničena: PCMark 10, PCMark 10 Express i PCMark 10 Extended. Najčešće ćemo koristiti Extended varijantu, jer nam daje detaljan uvid u mogućnosti PC‑ja. PCMark 10 je bazični test namenjen modernim kancelarijskim mašinama, koji procenjuje PC za poslovnu upotrebu, s velikim brojem Office alata i naglaskom na digitalnu multimediju. PCMark 10 Express je kratki test koji je namenjen kućnim/kancelarijskim računarima i manje je zahtevan od „običnog“ PCMark 10 testa. PCMark 10 Extended je sveobuhvatni test koji obuhvata širok spektar aktivnosti i aplikacija. Kad ga završite, dobijate rezultate kompletnih sistemskih performansi koje, pored Office aplikacija, obuhvataju i CPU i GPU testove s naprednom fizikom i zahtevnom grafikom.

Nema više podele testova na konvencionalne i one sa hardverskom akceleracijom, što je nepotrebno zbunjivalo korisnike. Testovi se obavljaju znatno brže, pa čak i najduži Extended profil prikazuje rezultat svega 30 minuta nakon startovanja. Prikaz rezultata je jasniji, iako je konceptualno sličan, ali sada su pregled i poređenje daleko pristupačniji nego ranije. Dizajn korisničkog interfejsa predstavlja veliki pomak napred – usaglašen je s 3DMark‑om koji svi dobro poznajemo.

Vredelo je čekati

Da li je PCMark 10 bio vredan čekanja? I te kako. Futuremark je pokazao da zna šta je korisnicima potrebno, kao i to da ume da sredi misli i učini veoma kompleksan sistem testova jednostavnim. Dok je dizajniranje testova za grafičke kartice prilično jednostavno, u smislu da ste fokusirani na jednu ili dve komponente, čitav sistem predstavlja ogroman izazov. Upravo taj problem jasno se video kod prethodne verzije PCMark‑a koji je delovao „nesređeno“, u nedostatku bolje reči. PCMark 10 jasno postavlja prioritete, nudi dobru organizaciju i daje jedan glavni rezultat, uz opsežan uvid u detalje skorova i preciznija merenja. Sve to čini ga daleko boljim od prethodnika, tako da ne sumnjamo da je pred nama nov industrijski standard s kojim ćemo se dugo družiti.

www.futuremark.com/benchmarks/pcmark10

(Objavljeno u PC#245)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,