BIZIT 2022

Noć muzeja 2019: Kakav će biti program ove godine?

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom Srbije, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.

16. noć muzeja 2019 Beograd

Pod temom Sloboda najuzbudljivija muzejska avantura i ove godine pomeriće granice i svojim posetiocima ponuditi majsko druženje za pamćenje. Tokom ove noći širom Srbije svoja vrata će otvoriti ne samo brojni muzeji, galerije i ustanove kulture, već i mnoga zaboravljena zdanja i institucije bogate istorijom, sa željom da ožive uspomene na ljude, događaje i mesta koja zauzimaju ključne uloge u osvajanju različitih sloboda.
Prethodna Noć muzeja obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom Pobede i pobednici.

„Nakon velikih pobeda dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja upravo to – osvajanje i upražnjavanje sloboda u najširem smislu – od umetničkog izražavanja i obrazovanja do slobode misli i kretanja. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da slobodu znamo da cenimo tek kada je izgubimo“, navode organizatori manifestacije.

„Nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.“

noć muzeja sloboda deca

Ove godine nas očekuje 16. Noć muzeja

Prva Noć muzeja održana je u Beogradu 2005. godine u svega pet muzeja i galerija da bi već za nekoliko godina izrasla u najveću manifestaciju iz oblasti promocije kulturne baštine u Srbiji i regionu, kao i jednu od najuspešnijih Noći muzeja u Evropi. Beograd je time postavljen na mapu zajedno sa više od 120 gradova širom sveta koji organizuje ovaj jedinstveni kulturni spektakl.

Tokom prethodnih 15 godina zabeleženo je više miliona ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u 60 gradova i mesta širom Srbije. Desetu, jubilarnu godinu zaredom kanal Viasat History je ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja.

Kako prava prijateljstva treba negovati, tako je i ove godine, 14. put zaredom, mts prijatelj manifestacije. Ovogodišnji vizual radili su Braća burazeri inspirisani temom Sloboda. Sve informacije o programu 16. Noći muzeja uskoro će biti dostupne na zvaničnom sajtu, kao i putem društvenih mreža – Facebook i Instagram.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,