Noć muzeja 2019: Kakav će biti program ove godine?

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom Srbije, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.

16. noć muzeja 2019 Beograd

Pod temom Sloboda najuzbudljivija muzejska avantura i ove godine pomeriće granice i svojim posetiocima ponuditi majsko druženje za pamćenje. Tokom ove noći širom Srbije svoja vrata će otvoriti ne samo brojni muzeji, galerije i ustanove kulture, već i mnoga zaboravljena zdanja i institucije bogate istorijom, sa željom da ožive uspomene na ljude, događaje i mesta koja zauzimaju ključne uloge u osvajanju različitih sloboda.
Prethodna Noć muzeja obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom Pobede i pobednici.

„Nakon velikih pobeda dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja upravo to – osvajanje i upražnjavanje sloboda u najširem smislu – od umetničkog izražavanja i obrazovanja do slobode misli i kretanja. Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da slobodu znamo da cenimo tek kada je izgubimo“, navode organizatori manifestacije.

Pročitajte i:  Saradnja: NASA i poljoprivreda u Srbiji

„Nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.“

noć muzeja sloboda deca

Ove godine nas očekuje 16. Noć muzeja

Prva Noć muzeja održana je u Beogradu 2005. godine u svega pet muzeja i galerija da bi već za nekoliko godina izrasla u najveću manifestaciju iz oblasti promocije kulturne baštine u Srbiji i regionu, kao i jednu od najuspešnijih Noći muzeja u Evropi. Beograd je time postavljen na mapu zajedno sa više od 120 gradova širom sveta koji organizuje ovaj jedinstveni kulturni spektakl.

Tokom prethodnih 15 godina zabeleženo je više miliona ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u 60 gradova i mesta širom Srbije. Desetu, jubilarnu godinu zaredom kanal Viasat History je ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja.

Kako prava prijateljstva treba negovati, tako je i ove godine, 14. put zaredom, mts prijatelj manifestacije. Ovogodišnji vizual radili su Braća burazeri inspirisani temom Sloboda. Sve informacije o programu 16. Noći muzeja uskoro će biti dostupne na zvaničnom sajtu, kao i putem društvenih mreža – Facebook i Instagram.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,