Top50 Glas publike

Noćne ptice, čuvajte se, – Fitbit zna vaš tip spavanja i želi da vas edukuje o tome

22. juna je Fitbit najavio skup novih funkcija za procenu sna za premium korisnike.

PCPress.rs Image

Profili spavanja (Sleep Profiles) su deo najnovijih zdravstvenih uvida premium Fitbit-a

Pokrenut putem aplikacije Fitbit 22. juna, Sleep Profile je najnoviji dodatak samo za članove Fitbit Premium-a koji ga mogu koristiti da bolje razumeju svoj jedinstveni tip spavanja i identifikuju njihove prednosti i slabosti. Koristeći mesečne podatke o spavanju od oko 60.000 Fitbit korisnika, kompanija je proučila 1.000 jedinstvenih atributa spavanja, na kraju ih smanjivši i kompajlirajući na 10 metrika. Pet je već postojalo u aplikaciji Fitbit, uključujući faze spavanja i trajanje. Ali pet novih kategorija procenjuje doslednost pre spavanja, broj dana sa dremkama, vreme pre čvrstog sna, poremećen san i „stabilnost“, što predstavlja prosek broja kratkih, tipično neprimetnih buđenja tokom noći.

Sa ovim procenama, korisnici mogu da vide dnevne, nedeljne i mesečne trendove u svakoj kategoriji i da vide gde se nalaze (i trebalo bi da budu) u opsegu podataka drugih korisnika istog uzrasta i pola. Svakog meseca, korisnicima će takođe biti dodeljeni hronotipovi spavanja na osnovu njihovih podataka. Svaki od šest tipova je dobio ime po životinji sa sličnim obrascima spavanja: žirafa, medved, delfin, jež, papagaj i kornjača. Prema Fitbitu, osim zabave, ovi identifikatori obrazaca spavanja imaju za cilj da pomognu da se zadrže u glavama ljudi i odraze na to kako se njihovi obrasci vremenom menjaju.

Tipovi spavanja zasnovani na životinjama nisu novi koncept za nauku o spavanju ili čak za nosive uređaje; Samsung je predstavio sličnu funkciju u Galaxy Watch 4 ove godine. Sleep Profile zahteva od korisnika da nose kompatibilan Fitbit uređaj (Sense, Versa 2 ili 3, Charge 5, Luxe, Inspire 2) najmanje 14 dana u kalendarskom mesecu da bi dobili procene. Kao što je pomenuto, ova funkcija je ekskluzivna za Fitbit Premium pretplatnike koji plaćaju 10 dolara mesečno za pristup.

Izvor: Arstechnica

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: