ASUS ROG Flow

NOIZ – nova anonimna aplikacija srpske startup scene

Društvene mreže u početku su bile korišćene da podelimo sa prijateljima gde smo, kako nam je i šta smo novo zanimljivo otkrili. Danas su one sve samo ne to – kolekcija filtriranih fotografija, upeglane realnosti, lažnih informacija, alati personalne promocije i guranja političkih poruka.

NOIZ Jelena i Jovana

Nova domaća aplikacija NOIZ, koju su 15. novembra lansirali Jelena Popović, Jovana Miljanović i Milan Gnjatović, želi da to promeni. Ova aplikacija, koja omogućava potpuno anonimno objavljivanje postova, već izaziva zanimanje javnosti, a može se preuzeti na Google Play Store prodavnici.

landingcreatelistmap1map2mixnoresultspostoverview

NOIZ prikazuje timeline postova u okolini korisnika, a omogućava filtriranje po udaljenosti, vremenu i tagovima. Tako omogućava da saznate da li je na Brankovom mostu i dalje gužva u smeru ka gradu, gde je po noizerima najbolja kafu u Knezu ili ko ide na konferenciju u petak.

Međutim, aplikacija ima važan društveni potencijal jer omogužava anonimno prijavljivanje nasilje kod kuće ili na ulici, bez straha od osude okoline. Neke od situacija u kojima NOIZ može pomoći su i mobing na poslu, zlostavljanje na ulici, nasilje u porodici…

Jedna od pokretačica aplikacije, Jovana Miljanović, kaže da je za nju danas presudno da zna gde, kada i tačno šta se dogodilo, a ne ko, kako i zbog čega plasira neku plaćenu, spinovanu informaciju.

S druge strane, Jelena Popović veruje da je ljudima jako bitno da podele nešto što ih muči ili zbog čega su srećni, bez opterećenja njihove okoline, odnosno omogužava im da iskoriste potpunu slobodu govora.

NOIZ možete preuzeti potpuno besplatno u Google Play Store prodavnici, a u pripremi je i iOS verzija.

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , ,

One thought on “NOIZ – nova anonimna aplikacija srpske startup scene

  • 17. November 2015. at 12:45
    Permalink

    Odradite aplikaciju i za windovs korisnike,ima ih sve vise a novim aplikacijama bice ih jos.Pozdrav

Comments are closed.