Top50 Glas publike

Nokia 8.3 je prvi 5G telefon koji će se prodavati globalno

Nokia je objavila informacije o svom prvom 5G telefonu, Nokia 8.3 5G. To nije flagship telefon prema karakteristikama (za to je predviđena serija Nokia 9 telefona), ali se ističe po nečemu drugom. Naime, ovo će biti prvi 5G telefon koji će se prodavati globalno, a ne samo na pojedinačnim tržištima i za pojedinačne operatere.

PCPress.rs Image

Nokia 8.3 zasniva se na novom Qualcomm Snapdragon 765G čipsetu koji je do sada bio prisutan samo u telefonima prodavanim u Kini i Indiji. To znači da će u mnogim državama ovo biti premijera pomenutog čipseta. Njegova specifičnost je što se radi o prvom Qualcomm-ovom čipsetu sa integrisanim 5G modemom (865 čipset ima izdvojene čipove sa 4G ili 5G modemima). Ovakav pristup koristi manje prostora i energetski je štedljiviji, što znači da se manje zagreva, ali i da je njegova proizvodnja jeftinija.

Telefon poseduje ekran od 6.8 inča, sa rezolucijom 2.400×1.800 piksela, 6 ili 8 GB RAM-a i 64, odnosno 128 GB prostora za podatke. Baterija ima kapacitet od 4.500 mAh, a postavljeni su i microSD slot, 3.5 mm izlaz za slušalice i USB-C port. Na telefonu se nalazi kružni sistem od četiri zadnje kamere (64 MP glavni senzor, 12 MP ultra-wide kamera, 2 MP senzor dubine i 2 MP makro kamera). Senzor otiska prsta je postavljen sa desne strane, na dugmetu koje istovremeno služi i kao Power taster.

Pročitajte i:  Nokia predstavila svoj najodrživiji pametni telefon do sada

Iako je u ovom trenutku pokrivenost 5G mrežom na svetskom nivou zanemarljiva, lepo je znati da će uskoro biti dostupan telefon koji je spreman za nju, onog trenutka kada mreža bude dostupna svuda. Cena ovog telefona će biti 599 evra za model 6 GB/64 GB, odnosno 649 evra za verziju 8 GB/128 GB, a u prodaji će se naći tokom leta.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,