Nokia: Najavljen model N8

PCPress.rs ImageNokia N8, najnapredniji smartfon ove kompanije, intuitivno povezuje ljude, lokacije i servise koji su im najvažniji. Sa Nokia N8 pametnim telefonom, korisnici mogu kreirati neverovatan sadržaj, biti povezani na omiljene društvene mreže i uživati u TV programu sa interneta. U momentu dolaska na tržišta u trećem kvartalu 2010. godine, maloprodajna cena modela Nokia N8 biće 380 evra, bez poreza i drugih dažbina.

Ovaj model biće opremljen kamerom rezolucije 12 mega piksela sa Carl Zeiss optikom, ksenonskim blicem i velikim senzorom koji je ozbiljan konkurent senozorima u kompaktnim digitalnim kamerama. Takođe, Nokia N8 nudi mogućnost snimanja video sadržaja u HD kvalitetu i njihovog editovanja pomoću intuitivnog unapred instaliranog programa. Kada ga koriste kao uređaj za zabavu, korisnici mogu uživati u HD kvalitetu videa sa Dolby Digital Plus surround kvalitetom zvuka, povezujući telefon na sistemo kućnog bioskopa. Model N8 nudi i pristup Web TV servisima koji omogućuju praćenje programa, vesti i zabavnih sadržaja na kanalima kao što su CNN, E!, Paramount i National Geographic, dok su lokalni Web TV sadržaji dostupni preko servisa Ovi Store.

Pročitajte i:  Nokia T20 tablet u novembru u Srbiji

Društvene mreže deo su karaktera smartfona N8. Korisnici mogu osvežiti svoj status, deliti sa prijateljima podatke o lokaciji i razmenjivati fotografije, pratiti sadržaje Facebook i Twitter mreže kroz jedinstvenu aplikaciju koja je locirana na početnom ekranu. Ugovorenih sastanci, memorisani na nekoj od društvenih mreža lako se mogu prebaciti u kalendar uređaja. Nokia N8 ima instalirane i besplatne globalne Ovi Maps za pešake i vozače, navodeći korisnike do željene lokacije u više od 70 zemalja sveta.

Symbian^3 na delu

Telefon Nokia N8 pokreće Symbian^3, najnovija verzija popularnog operativnog sistema, koja donosi nekoliko većih unapređenja, uključujući podršku za pokrete poput multi-touch, flick scrolling i pinch-zoom opcije za zumiranje. Nokia N8 nudi nekoliko podesivih i prilagodljivih početnih ekrana kojima se mogu dodati aplikacije i vidžeti. Nova 2D i 3D grafička arhitektura u celini koristi Nokia N8 hardversko ubrzanje da bi omogućio brži i responsivniji korisnički interfejs. Symbian^3 platforma podiže standarde kada su u pitanju performance, nudeći napredno upravljanje memorijom koje omogućujući pokretanje više aplikacija istovremeno uz bolje multi-tasking iskustvo.

Pročitajte i:  Preinstaliran malver pronađen u klasičnim telefonima

Qt za programere

Nokia N8 je prvi novi model kompanije Nokia koji će imati integrisan Qt, okruženje za programere koje olakšava njihov rad i omogućava izradu aplikacija i njenu distribuciju za Symbian i druge softverske platforme. Kompanija Nokia je učinila dostupnim i jednostavan i moćan Nokia Qt SDK, trenutno u beta verziji, kako bi korisnicima omogućila korišćenje punog potencijala Qt tehnologije.

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,