N Central domination

Nokia nije ostvarila očekivani profit, poboljšanje se očekuje do kraja 2018.

Operativni dobitak Nokia-e za prvih šest meseci 2018. godine, nije dostigao očekivanja – ostvarili su 334 miliona evra (42% manje u odnosu na prošlu godinu) dok su analitičari predviđali 373 miliona evra. Kompanija se nada da situaciju u drugoj polovini 2018. poboljšaju sa uvođenjem 5G mreže.

Nokia-ina najveća kompanija, Networks, je dobila 4,7 biliona evra u prodaji, ali samo 69 miliona evra operativnog dobitka. Najveći deo ukupnog profita je od strane Nokia Technologies, odeljenja za licenciranje patenata, koja je ostvario 292 miliona evra na neto prodajama od 361milion evra. Ovaj dobitak predstavlja povećanje na godišnjem nivou u iznosu od 27%.

Predsednik i CEO, Rajeev Suri, je pokušao da opravda situaciju tako što je za to krivio fluktuacije valute, ali je i izjavio da očekuje da će ova godina ipak biti u rangu očekivane. Istakao je da su ranije u 2018, potpisali ugovor sa China mobile koji iznosi potencijalnih 1 bilion evra za pružanje fiksnih i mobilnih mrežnih tehnologija.

Nokia je dobro pozicionirana za tranziciju 5G mreže, i jedna su od 3 kompanije za mrežne usluge i obezbeđuju infrastrukturu i opremu za pokretanje 5G mreže u SAD-u. Nokia veruje da će pokretanje 5G mreže dovesti do finansijskog poboljšanja za drugu polovinu 2018. Ova kompanija još uvek veruje da će uspeti da smanji godišnje troškove za 1,2 biliona evra, što će doprineti profitabilnosti.

Pročitajte i:  Nokia 8210 4G stiže u Srbiju

Izvor: TheRegister, GSMArena

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,