BIZIT 2022

Norman prvi svetski AI psihopata

Ne, nije reč o novom horor filmu – reč je o Normanu, prvoj veštačkoj inteligenciji (AI) koja pokazuje znakove psihopatskog ponašanja, objavili su američki naučnici, u studiji koja bi trebalo da pokaže potencijalne opasnosti od AI-ja. Norman “predstavlja studiju slučaja opasnosti u kojoj veštačka inteligencija može poći naopako, ako se pristrasni podaci unesu u algoritme pomoću kojih mašina uči”, objavio je prestižni Masačusetski Institut Tehnologije (MIT).

PCPress.rs Image“Postoji ključna ideja u učenju mašine: podaci koji se unose u algoritme tog učenja mogu značajno promeniti ponašanje same mašine”, navode naučnici MIT-a uključeni u istraživanje. “Kad govorimo o AI algoritmima koji su pristrasni ili nepošteni, krivac uglavnom nije sam algoritam, već podaci koji su uneseni“, dodaju naučnici Pinar Yanardag, Manuel Cebrian i Yuriy Roman.

Otuda i ideja kreiranja Normana, psihopatskog AI-ja nazvanog prema liku psihopatskog ubice Norman Bates iz filma “Psycho” Alfred Hitchcock iz 1960. Norman je “nahranjen” samo osnovnim podacima kojima se opisuju fotografije “umirućih ljudi” pronađene na društvenoj mreži Reddit. Naučnici su nakon toga Normanu pokazali slike mrlja mastila, kao u poznatom Roršahovom psihološkom testu, kako bi videli što u njima Norman vidi i uporedili njegove odgovore s odgovorima drugih AI-ja u koje su uneseni tradicionalni podaci.

Pročitajte i:  Umetničko delo generisano veštačkom inteligencijom koje je osvojilo 1. nagradu izaziva kontroverze

Rezultati su u najmanju ruku bili sablasni: u mrljama mastile u kojima “tradicionalni” AI vidi “dve osobe koje stoje jedna blizu druge”, Norman vidi “osobu koja skače kroz prozor”. A kad Norman prepozna “muškarca kog je iz vatrenog oružja ubila njegova žena”, drugi AI-ji vide “osobu koja drži kišobran”. Na stranici “norman-ai.mit.edu” prikazano je desetak primera mrlja mastila i odgovore koje su dala dva sistema – a u svakom slučaju Norman je imao neku jezivu ideju o tome što je u mrljama prepoznao. Stranica dopušta korisnicima da takođe testiraju Normana mrljama mastila, te pošalju svoje odgovore kako bi pomogli da “Norman popravi samoga sebe”.

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,