Norveška i Švedska privlačne za kripto-rudare

Island polako gubi status najpopularnije zemlje za rudarenje kriptovaluta. Švedska i Norveška u poslednje vreme postaju zemlje koje privlače kripto-rudare, budući da nude još jeftiniju struju. Kako navodi Reuters, zbog obilja energije iz hidroelektrana, cena kilovata po satu za preduzeća u Švedskoj doseže 6,5 evrocenti, a u Norveškoj 7,1 centi. Time je islandska cena od osam centi sve manje konkurentna. Prosečna cena kilovata po satu za preduzeća u Evropi iznosi 11 centi.

PCPress.rs Image

Najveći svetski rudar kriptovaluta, kineska kompanija Bitmain, razmatra dolazak u Norvešku i Švedsku. U Kini se rudari dve trećine kriptovaluta, no tamošnja vlada baš ne gleda sa simpatijama na industriju koja troši ogromne količine struje, pa mnoge kineske kompanije koje se bave tim poslom razmatraju ulaganja u inostranstvu. Američka firma Bitfury je prošlog meseca uložila 35 miliona dolara u norveški pogon za rudarenje. Firma će zakupiti 350 GWh struje proizvedene iz obnovljivih izvora od lokalnog distributera Helgeland Kraft. Kako je izjavio Bill Tai, član Uprave Bitfuryja, mnoštvo rudara kriptovaluta razmatra dolazak na to područje zbog jeftine i čiste energije. “Ovo područje je Saudijska Arabija zelene energije”, kaže Tai.

Pročitajte i:  Nestašica čipova u vreme pandemije

Rudarenje kriptovaluta zahteva rad stotina računara, a za jedan bitcoin utrošak struje doseže cenu između 1400 i 1800 dolara, četvrtinu vrednosti te najpopularnije kriptovalute. Procene Morgan Stanley-a govore da će se globalno za rudarenje kriptovaluta ove godine utrošiti 130 teravatsati struje što je podjednako godišnjoj potrošnji Argentine

PCPress.rs Image

Norveška i švedska vlada prepoznale su u rudarima ulagački potencijal, pa im olakšavaju investiranje. Norveška je nedavno izmenila poresku regulativu i oslobodila podatkovne centre od plaćanja poreza na nekretnine. Node Pole, firma za investicijsko savetovanje u vlasništvu švedskog proizvođača energije Vattenfall, pomogla je kineskoj kompaniji Canaan Creative, jednom od najvećih proizvođača procesora za rudarenje, u osnivanju firme u Švedskoj. “U poslednjih šest do osam meseci pojačan je interes za ulaganje u Švedsku”, ističe predsednik Uprave Node Pole-a Patrik Oehlund. Međutim, Alex de Vries, stručnjak za blockchain u konsultantskoj kući PricewaterhouseCoopers (PwC) smatra da bi “moda rudarenja” mogla biti kratkog veka. “Ako se nastavi ovakav rast potrošnje energije, rudarenje će postati neodrživo”, ocenjuje de Vries.

Pročitajte i:  Prodata zemljišna parcela u Decentralendu

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,