Norveški fond za bogatstvo će glasati protiv Muskovog bonusa od 56 milijardi dolara u Tesli

Norveški fond za bogatstvo od 1,7 biliona dolara naveo je da će glasati protiv ratifikacije paketa plata izvršnog direktora Tesle Elona Muska od 56 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Fond je osmi najveći akcionar Tesle

Fond je osmi najveći akcionar Tesle, prema podacima LSEG-a. Musk-ova plata, najveća za izvršnog direktora u korporativnoj Americi, odobrena je 2018. godine. Međutim, ranije ove godine taj paket je poništio sud. Sudija je naveo da je iznos nepravedan prema akcionarima, nazivajući ga “neshvatljivom sumom.” Fond je naveo da ceni “značajnu vrednost generisanu pod Musk-ovim rukovodstvom od datuma odobrenja 2018. godine.”

Ipak, “ostajemo zabrinuti zbog ukupne veličine nagrade, strukture usled okidača performansi, razvodnjavanja i nedostatka smanjenja rizika od ključne osobe,” rekao je Norges Bank Investment Management (NBIM), operater fonda. Fond je 2018. godine glasao protiv paketa. “Nastavićemo da tražimo konstruktivni dijalog sa Teslom o ovom i drugim temama,” dodao je NBIM.

Fond drži 0,98 odsto udela vrednog 7,7 milijardi dolara prema podacima. Fond je bio veoma kritičan prema prekomernim platama izvršnih direktora. Odgovarajući na post na društvenoj mreži X, Musk je rekao da je odluka fonda “nije cool“.

Pročitajte i:  Tesla planira lansiranje FSD softvera u Kini

On je dodao da bi fond, ako bi zapravo anketirao svoje sastavnice, otkrio “veliku podršku u korist.” Prošle godine je glasao protiv više od polovine paketa plata izvršnih direktora u SAD iznad 20 miliona dolara. Fond je upozorio da plate nisu u skladu sa dugoročnim stvaranjem vrednosti za akcionare.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *