BIZIT 2022

Norveško ostrvo kao prvo mesto “bez vremena”

Činjenica je da bi mnogi želeli da dugi letnji dani zauvek traju, a meštani jednog ostrva u Norveškoj, na kojem živi oko 300 ljudi, idu upravo ka tome, budući da su ustali protiv „poštovanja vremena“.

PCPress.rs Image

Uoči letnje ravnodnevnice na severnoj hemisferi meštani ostrva Sommarøy – što znači „Letnje ostrvo“ – žele da transformišu merenje vremena i proglase se prvim mestom na svetu koje „ne meri vreme“. Naime, na ovom ostrvu Sunce ne zalazi od 18. maja do 26. jula – punih 69 dana, čemu se meštani raduju nakon polarne noći koja traje od novembra do januara. Tako se trude da što bolje iskoriste sunčevu svetlost, pa odustaju od tradicionalnog merenja vremena.

Budući da je konstantno dan građani se ponašaju u skladu sa tim, pa nije retko da se u dva sata posle ponoći deca igraju u parku, tinejdžeri idu na plivanje, dok ostali obavljaju svakodnevne aktivnosti kao da je jutro bilo kojeg normalnog dana. Upravo zbog toga žele i da njihov način merenja vremena postane zvaničan, pa su zakazali sednicu sa članovima norveškog parlamenta i potpisali peticiju u kojoj stoji da žele da se oslobode tradicionalnog merenja vremena.

Pročitajte i:  Neverovatni snimci: Neviđene slike Sunca

PCPress.rs Image

Građani tvrde da bi zakon samo ozvaničio način na koji žive već decenijama, ali bi regulativa ipak trebalo da omogući fleksibilne radne sate, te školske časove. Oni koji dolaze na ostrvo odavno ga nazivaju „mestom koje je zaboravilo na vreme“, pa ostaje da se vidi hoće li to ime postati i deo novog zakona.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,