TrendMicro

Nosivi senzor koristi kirigami za poboljšanje kontakta sa kožom

Istraživači u Japanu razvili su nosivi i bežični monitor za elektrokardiogram, koji koristi kirigami, drevnu umetnost savijanja i sečenja papira, kako bi se obezbedio bolji kontakt sa kožom, rastezljivost i prozračnost.

PCPress.rs Image

Novi dizajn omogućava lakše praćenje vitalnih parametara i bolje prijanjanje

Dizajn kirigamija omogućava istraživačima da minimiziraju veličinu svog senzora, a tehnologija omogućava dugoročna merenja vitalnih funkcija, uz bežični prenos podataka na aplikaciju za pametne telefone. Sastoji se od filma napravljenog od polietilen tereftalata koji su istraživači štampali sa srebrnim elektrodama, senzor uključuje rezove koji mu omogućavaju da se bolje prilagodi stalno pokretnoj površini tela.

Nosivi uređaji se obično lepe za kožu, ali to stvara izazove. Naša koža se znoji, a naša tela sadrže razne grudvice i izbočine kojima je teško prilagoditi krute materijale kao što je polietilen tereftalat (PET). Da bi se pozabavili ovim pitanjima, japanski istraživači su se okrenuli drevnoj umetnosti kirigamija, koja deli sličnosti sa svojom sestrinskom praksom origamija. Origami obično uključuje savijanje papira za stvaranje zanimljivih oblika i struktura, dok kirigami uključuje i  rezanje materijala, proširujući raspon mogućnosti. Tim Univerziteta u prefekturi Osaka uveo je proreze u PET film, pružajući višestruke prednosti povećane fleksibilnosti, poboljšane usklađenosti sa površinom tela i značajnog smanjenja veličine senzora.

Pročitajte i:  3D štampani senzor svetlosti za bolesti osetljive na svetlost

Još jedna prednost je prozračnost porozne membrane, koja omogućava da znoj nesmetano odlazi sa kože. Što se tiče nosivosti, primenom kirigami strukture u PET foliju, zbog PET deformacije i savijanja, film može biti rastegljiv, tako da može da prati kretanje kože i tela kao zavoj. Do sada je kirigami senzor obećavao kao EKG monitor, omogućavajući merenja tokom niza aktivnosti, uključujući energične vežbe. Međutim, istraživači se nadaju da će proširiti mogućnosti uređaja uvođenjem dodatnih senzora koji mogu da mere različite fiziološke parametre kroz kontakt sa kožom.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,