TrendMicro

Nosivi uređaj koji meri količinu alkohola u krvi

Istraživači sa odeljenja za nano-inženjering Univerziteta u San Dijegu kreirali su nosivi uređaj koji detektuje količinu alkohola u krvi preko znoja, te šalje obaveštenje na pametni telefon korisnika.

PCPress.rs Image

Uređaj veličine žvakaće gume postavlja se na unutrašnji deo ruke, a sastavljen je od dela koji liči na tetovažu i senzora. U sebi sadrži pilokarpin, parasimpatomimetički alkaloid koji se dobija iz lišća tropskih američkih žbunova, a koristi se da stimuliše lučenje znoja. Na taj način ova sprava određuje količinu alkohola u krvi, za razliku od tradicionalnih detektora koji merenje vrše preko daha, urina ili pljuvačke. Opremljen je i bežičnim elektronskim delom koji služi za merenje etanola – sastojka alkohola koji izaziva opijenost, te u realnom vremenu šalje informaciju na pametni telefon, laptop ili neki drugi mobilni uređaj preko Bluetooth konekcije.

Ova tehnologija je slična konceptu senzora za znoj koji se nalaze u fitness gadget-ima, a služe da prate hemijske markere u znoju korisnika, a pouzdanija je od detektora koji mere količinu alkohola preko daha, budući da često beleže i alkoholna isparenja koja dolaze od tečnosti za ispiranje usta ili nekih slatkiša.

Uređaj se još uvek ne nalazi u prodaji, ali bi uskoro mogao da zainteresuje saobraćajnu policiju, te bilo koga ko želi da u svakom trenutku bude upoznat sa količinom alkohola u svom organizmu.

Izvor: How Stuff Works

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,