BIZIT 2022

Nov dizajn ARM čipova obećava 60 procenata brži AI na telefonima

ARM je predstavio dve nove arhitekture čipova koje obećavaju velika unapređenja u performansama. Prvi čip će doneti velika ubrzanja kada je AI u pitanju (koja će se kretati do 60 procenata u odnosu na današnje čipove), a pored njega najavljen je i Mali-G77 GPU koji će doneti ubrzanje grafike od 40 procenata u odnosu na G76. To znači da će budući telefoni ove zahtevne poslove obavljati mnogo brže i elegantnije od današnjih, pri čemu će se i smanjiti potrošnja baterije, jer su novi čipovi 30 odsto energetski efikasnije i koriste 40 procenata manji bandwith.

PCPress.rs Image

Cortex-A77 CPU je dizajniran suštinski unapređen prošlogodišnji A76 CPU i izrađen je u 7-nanometarskoj tehnologiji. Novi hardver za 20 procenata brže izvršava instrukcije. Ako ga uporedimo sa starim A55 CPU-om, dobijamo ubrzanje u mašinskom učenju od čak 35 puta.

Kao i kod svakog ARM dizajna, vreme kada ćete ih videti u proizvodima zavisiće od proizvođača čipova, kao što su Qualcomm ili Samsung. Takođe, verovatno će se tačno povećanje performansi značajno razlikovati od proizvođača do proizvođača, odnosno od implementacije tih čipova u celokupan sistem. Bez obzira na sve to, telefoni koji budu bazirani na A77 čipu svakako će biti brži od današnjih.

Pročitajte i:  Arm lansira novu tehnologiju čipova za igre na pametnim telefonima

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,