Top50 Glas publike

Nova 3D mapa Mlečnog puta pokazuje da živimo u zakrivljenoj galaksiji

Izgleda da astronomi ranije nisu bili potpuno u pravu kada je Mlečni put u pitanju, posebno kada se radi o veličini i obliku galaksije u kojoj obitavamo. Naime, tokom 2018. se saznalo da je naša galaksija nešto veća nego što se mislilo, da bi se početkom ove godine došlo i do otkrića koja ukazuju da to nije sve, te da je i oblik različit u odnosu na prethodna verovanja.

PCPress.rs Image

Ranije se verovalo da Mlečni put izgleda poput ravnog spiralnog diska od gasova i zvezda, da bi se nakon poslednjih istraživanja došlo do zaključka da je ipak zakrivljen na ivicama. Za spiralne galaksije se uglavnom veruje da su ravne, poput Andromede, budući da su udaljene galaksije koje su ranije posmatrane i fotografisane obično takve. Mlečni put nije tako jednostavan za fotografisanje zbog toga što naš Solarni sistem, te sve letelice koje su lansirane sa Zemlje borave unutar njega.

PCPress.rs Image

Naučnici su ipak uspeli da kreiraju ono što nazivaju prvom tačnom 3D mapom naše galaksije uz pomoć svetlosti koja dolazi od zvezda iz klase Cepheids, koje su 20 puta veće i 100 hiljada puta svetlije od našeg Sunca. Zvezda emituje pulsirajuću svetlost u preciznim intervalima, pa su nakon proučavanja svetlosnih perioda 1.399 Cepheids zvezda, naučnici uspeli da ih iskoriste kao markere da bi upamtili njihove tačne lokacije i na osnovu toga odredili oblik galaksije.

Izvor: Mach

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,