Nova AMD-ova serverska platforma donosi visoke performanse i uštedu energije

amd1AMD je u ponedeljak najavio novu platformu koja će doneti veliki pomak na tržištu servera. Platforma se sastoji od novog procesora, čipseta i grafičkog podsistema. Predstavljanjem nove verzije procesora Opteron sa šest jezgara i novog čipseta, AMD je napravio veliki korak u prilagođavanju rastućim potrebama korisnika servera. Nova platforma radnog imena Kroner koristi prednosti čipseta usklađenog sa procesorom i donosi unapređene performanse, a svojom energetskom efikasnošću potvrđuje AMD-ovu posvećenost uštedi energije.
Osim što je dizajnirna tako da troši malo energije, platforma Kroner nudi i dodatne mere štednje, kao što su podešavanje napona napajanja i daljinsko upravljanje potrošnjom (tehnologija AMD-P). Ovo je vrlo važno u “gusto pakovanim” serverskim okruženjima. Novi čipset omogućava i bolje preformanse u virtuelizaciji i sistemima sa raspodeljenim opterećenjem procesiranja (tehnologija AMD-V).
Proizvođačima servera je ovezbeđena velika fleksibilnost u konfigurisanju sistema za različite potrebe korisnika, zahvaljujući širokom izboru procesora Opteron, a novi čipset proširuje ponudu sa tri nove opcije. U prvom tromesečju sledeće godine ponuda će biti još više proširena novom verzijom procesora Opteron radnog imena Magny-Cours.
Nova platforma će biti u ponudi u širokoj lepezi konfiguracija i formata – “blade”, “rack” i “tower” serveri bi već narednih nedelja trebalo da se pojave u prodaji, a svoje modele su najavile firme Tyan, Supermicro, Microway i ZT Systems.

Pročitajte i:  Nova ažuriranja BIOS-a učiniće Windows 11 podršku lakšom

amd2“Koristeći kombinaciju novog AMD-ovog serverskog čipseta i procesora Opteron EE sa šest jezgara, Tyan je razvio platformu izuzetno niske potrošnje, kakvu su korisnici dugo čekali”, rekao je Albert Mu, potpredsednik ogranka “Enterprise Business” firme MiTAC International Corporation. “Bliskom saradnjom sa AMD-om, sveli smo potrošnju energije na minimum. Nova platforma će postaviti nove standarde za energetsku efikasnost u “cloud computing-u”.

 

amd3“Na današnjem tržištu servera, korisnici traže vrlo visoke preformanse, ali i dobar odnos performansi i potrošnje u svojim gusto pakovanim klasterima”, izjavio je Charles Liang, predsednik i generalni direktor kompanije Supermicro Computer. “Serveri koji je Supermicro razvio na bazi AMD-ovog procesora Opteron sa šest jezgara, blejd serveri i radne stanice sa podrškom svim prednostima koje donose PCI-e 2.0,  GPU computing, SAS 2.0 storidž brzine prenosa od 6 Gb/s i veza QDR InfiniBand propusnog opsega od 40 Gb/s, pružiće korisnicima izuzetne performanse po pristupačnoj ceni.

Izvor: AMD

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,