Top50 Glas publike

Nova Android funkcija detektuje aplikacije koje troše bateriju

Jedan od najvećih izazova u vezi sa trajanjem baterije kod Android uređaja jesu aplikacije koje aktiviraju pametni telefoni i u trenucima kada ga vlasnik ne koristi, kako bi skinule određeni update, ili aktivirale neku drugu funkciju. Posledice rada takvih aplikacija nazivaju se „wakelocks”, koje konstantno aktiviraju uređaj, budući da vuku informacije iz telefona. Ova funkcija sprečava uređaj da uđe u dublji „sleep mode“, koji bateriju čuva od trošenja.

PCPress.rs Image

Do sada je predstavljen veći broj aplikacija koje su imale za cilj da spreče „wakelocks“, ali sada Google u najnovijem Android 8.1 Developer Preview-u donosi aplikaciju za baterije koja prijavljuje aplikacije koje izazivaju ovakve posledice. Upozorenje se prikazuje u podešavanjima za bateriju u obliku crvene ikonice, a sa imenom napadne aplikacije, te načinom na koji troši bateriju. Klik na upozorenje daje opciju ispravljanja ovog problema.

Još uvek nije poznato da li će nova funkcija sigurno postati deo Android 8.1 verzije, kada nova verzija operativnog sistema bude lansirana, ali se svakako radi o zanimljivom projektu kompanije Google, koji će se sigurno u nekom trenutku naći na Androlid uređajima.

Pročitajte i:  DuckDuckGo: Još bolji za Android korisnike

Izvor: Android Authority

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,