Nova bezbednosna upozorenja za korisnike Gmaila

Među novim bezbednosnim funkcijama, Google računi će dobiti “hack alert” poruke u Gmail-u i drugim Google aplikacijama. Tokom narednih nekoliko nedelja, Google će početi da objavljuje nova bezbednosna upozorenja za kritične probleme koji utiču na pojedinačne Google račune, uz upozorenje prikazano u aplikaciji Google koja se trenutno koristi.

PCPress.rs Image

Google najavljuje novine

Glavna prednost je ta što primaoci Google-ovih bezbednosnih upozorenja – koja on šalje korisnicima kada otkrije da im je nalog hakovan – ne moraju da provere svoju e-poštu ili sistemska upozorenja telefona za upozorenje, već će se upozorenje pojaviti upravo u aplikaciji Google, što potencijalno smanjuje vreme potrebno za korisnike da preduzmu mere i zaštite svoje naloge. Novi sistem za isporuku sigurnosnih upozorenja ima veće šanse da dođe do korisnika kada rade u nekoj od Google-ovih aplikacija. Korisnici bi trebali videti ikonu upozorenja pored svog avatara na traci za pretragu aplikacije Gmail.

Klik na upozorenje vodi na stranicu „Critical security alert “ sa dugmetom „Check activity “ koja vodi do objašnjenja zašto je Google izdao upozorenje. Novi mehanizam mogao bi biti izuzetno dragocen ako na kraju bude funkcionisao i sa često korišćenim Google aplikacijama, poput YouTube-a, Google Maps, Google app, ili Waze-a. Google planira ograničeni rollout u narednim nedeljama, a proširiće dostupnost početkom sledeće godine. Kompanija je najavila novu funkciju kao deo svog doprinosa Nacionalnom mesecu za informisanje o sajber-bezbednosti.

Pročitajte i:  Google i VirusTotal analizirali 80 miliona ransomware napada

Google-ov Safe Browsing system za Chrome i druge browsere sada štiti četiri milijarde uređaja, dok Google blokira preko 100 miliona pokušaja krađe identiteta dnevno. Google Play Protect, njegov ugrađeni sistem protiv malvera za Android uređaje, svakodnevno skenira preko 100 milijardi aplikacija. Google takođe uvodi novu kontrolu privatnosti kako bi se izbeglo čuvanje interakcija sa Google Assistant-om na Google nalogu.

Novi „Guest mode“ može se omogućiti glasovnom komandom koja sprečava da se bilo šta što korisnik kaže Asistentu sačuva na korisnikovom nalogu. Ovo bi moglo dobro doći kada komunicirate sa Googleovim pametnim zvučnicima Home i Nest o stvarima koje korisnik ne želi da poveže sa svojim nalogom. Ovo se nadovezuje na kontrole privatnosti Google Assistant-a uvedene prošle godine koje omogućavaju korisnicima da glasovnim komandama izbrišu nedavne aktivnosti sa Google naloga.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: