Top50 Glas publike

Nova era televizije

Televizija danas ulazi u novu eru koja podrazumeva prikaz slike na različitim uređajima, upravljanje sadržajem po želji gledalaca, interaktivnost i vezu sa Internetom i društvenim mrežama. Uz rešenja koja nudi kompanija Telegroup, korisnici dobijaju mnoštvo novih načina za zabavu, a provajderi servisa puno novih mogućnosti za dodatnu zaradu

IPTV-01

Televizija odavno više nije ono što je decenijama bila: jednosmeran protok slike ka televizoru u našim domovima. Ovaj vid zabave i informisanja nije se suštinski promenio od nastanka analogne televizije pa sve do vremena dok Internet, broadband pristup i prava poplava mobilnih uređaja, nisu otvorili vrata za brojne nove mogućnosti. A kada su se ta vrata jednom otvorila, TV više nikada nećemo gledati na isti način.

Vetar promene u svetu televizije

Mobilni uređaji, tablet računari i smartfoni danas imaju vrlo kvalitetne ekrane s visokom rezolucijom, pa ne čudi podatak da je dve trećine korisnika smartfona i čak 86 odsto korisnika tableta u nekom trenutku koristilo svoj uređaj za gledanje video‑sadržaja. Dodajmo na to i činjenicu da su ovi uređaji po prirodi namenjeni za komunikaciju i opremljeni interfejsima za WiFi i mobilni broadband pristup, što otvara mogućnost za striming video‑materijala u realnom vremenu, čime oni u funkcionalnom smislu postaju isto što i televizori. Lagani su, lako prenosivi i vrlo praktični, a to se ljudima sviđa, pa ih sve više koriste kao zamenu za TV ekran u hodu, na putu ili u svom domu.

Na evropskom tržištu je danas u upotrebi preko 40 miliona tablet računara, uz predviđanja da će se ovaj broj povećati na čak 140 miliona do 2016. godine. Pored toga, istraživanja govore da se gotovo dve trećine korisnika služi tabletima duže od dva sata dnevno. Statistike pokazuju da gotovo polovina mobilnog Internet saobraćaja na tablet računarima danas otpada na prenos video‑materijala, a sva predviđanja govore da će se trend nastaviti i da će se količina video‑saobraćaja koji prelazi preko javnog Interneta, kako fiksnog tako i mobilnog, vrtoglavo povećavati. Uz mobilne mreže četvrte generacije, interaktivna digitalna televizija će, posredstvom Interneta, zaista postati dostupna svima i na svakom mestu.

Internet je postao glavni medijum za prenos informacija i zabave i taj trend ne zaobilazi ni televiziju: kutija koja je nekad stajala u uglu dnevne sobe postala je tesna, TV servis je prerastao njene okvire i razleteo se po našim desktop i laptop računarima, mobilnim telefonima i tablet računarima. Ipak, on nije u potpunosti pobegao iz te kutije, pa digitalni IPTV SetTop Box uparen s velikim HDTV ekranom i kvalitetnim surround ozvučenjem ostaje centralno mesto za informisanje i zabavu i u modernom, digitalnom domu, uz dopunu u vidu drugih uređaja. Ovakav koncept televizije, u kome je jedan ekran zamenjen mnoštvom, naziva se multiscreen TV.

Arris DreamGallery

Za realizaciju multiscreen TV servisa, pored uređaja na kojima korisnici gledaju TV, neophodno je da postoji i nešto što upravlja konzumacijom sadržaja, vodeći računa o servisima, pretplatama i podacima korisnika, kao i o načinima na koji se multimedijalni sadržaj isporučuje gledaocima. Ova inteligencija pomoću koje se upravlja multiscreen TV servisom naziva se middleware i realizuje se u vidu niza namenskih servera na kojima se izvršava specijalizovani softver.

IPTV-06Arris DreamGallery je middleware aplikacija koja omogućuje operatoru da svojim korisnicima pruži objedinjene multimedijalne usluge na različitim uređajima: u vidu IPTV servisa preko SetTop Box uređaja, kao i raznih drugih uređaja povezanih na javni Internet (desktop, prenosivi i tablet računari, mobilni telefoni, konzole za igru, smart televizori itd.) kroz tzv. Over‑The‑Top (OTT) multimedijalne servise. DreamGallery je inače rešenje koje je godinama razvijala Motorola, a nedavno je prešlo u ruke kompanije Arris. Ovaj middleware koristi HTML5 i funkcioniše kao cloud rešenje (zasnovan je na Web‑u) zbog čega je vrlo fleksibilan. Arris DreamGallery omogućava operatoru da svojim korisnicima pruži iskustvo personalizovanog korišćenja i upravljanja video‑sadržajima, kroz brz razvoj namenskih aplikacija i vidžeta koje operator može po želji da skroji u skladu s potrebama korisnika i sopstvenim mogućnostima ali i kroz integraciju poznatih servisa i aplikacija drugih proizvođača (npr. YouTube i sl.). Servisi poput linearne televizije i videa na zahtev, snimanja sadržaja i upravljanja snimljenim sadržajem, pružaju se korisnicima uz isti izgled i ujednačeno korisničko iskustvo na različitim klijentskim platformama (PC i Mac računari, iPhone i Android smartfoni, Samsung Connected TV) koje zajednički opslužuje cloud server.

Arris DreamGallery može da se koristi i kao kompletno rešenje za pružanje multiscreen TV servisa s kraja na kraj, ali i kao parcijalno rešenje s DreamGallery korisničkim interfejsom na korisničkim uređajima integrisanim s nekom drugom multimedijalnom platformom. Ovaj middleware je skalabilan i može se prilagoditi potrebama i malih i velikih korisnika, a posebno je interesantna mogućnost da više malih provajdera deli kapacitete jedne iste DreamGallery platforme, što snižava troškove za svakog od njih, otvarajući mogućnost za poslovne modele veleprodaje ove vrste usluge i pružanja multiscreen TV servisa za potrebe hotela i sličnih ustanova (tzv. hospitality servisi).

Gde leži novac?

Multiscreen TV servisi svakako donose potpuno novu dimenziju konzumiranja TV sadržaja za korisnike, ali koji je motiv operatorima da ulože u nove tehnologije neophodne za pružanje ove vrste usluga? Naravno, radi se o dodatnoj zaradi, ali novac nije primaran i nije baš odmah jasno uočljiv motiv. Poslovni modeli za ovu vrstu usluge često i ne predviđaju direktnu zaradu od prodaje OTT servisa, već se u velikoj meri oslanjaju na njih kao na nešto što će ih istaknuti iznad konkurencije. Pristup Internetu, IPTV ili kablovska TV obogaćeni OTT sadržajima prerastaju u primamljiv multiscreen TV paket.

Arris DreamGallery nudi provajderima priliku za dodatnu zaradu, jer ova platforma podržava brojne mogućnosti za oglašavanje i prenos reklamnih sadržaja do korisnika, kao i preprodaju marketinškog sadržaja drugim oglašivačima, i to u mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj sa običnim reklamnim banerima koji se koriste kod tradicionalnih EPG menija. Velika fleksibilnost platforme takođe pruža mogućnost za veoma brzo razvijanje izgleda različitih korisniku prilagođenih menija, namenskih aplikacija (recimo, za TV glasanje u popularnim šou‑programima), kreiranje korisnički orijentisanih paketa proizvoda i promocija i sl. Time se otvaraju brojne poslovne prilike za zaradu na mestima koja u klasičnom, neinteraktivnom TV okruženju uopšte nisu ni postojala.


IPTV ili OTT

IPTV-03Šta je IPTV, a šta OTT i u kakvoj su oni vezi s multiscreen TV? Većini običnih korisnika nije jasna razlika između ovih pojmova, a dodatnu zabunu unosi činjenica da različiti provajderi reklamiraju svoje servise pod različitim nazivima, ne vodeći mnogo računa o preciznosti, pa se termini i pojmovi koje oni označavaju neretko preklapaju. Sve su ovo TV servisi koji do korisnika stižu po IP protokolu, preko broadband pristupa, i premda postoje izvesne terminološke nedoumice, obično se podrazumeva sledeće:

IPTV je prenos TV strima preko fiksnog broadband priključka (obično ADSL), ali po odvojenom logičkom kanalu, tako da nema mešanja multimedijalnog sadržaja IPTV servisa sa Internet saobraćajem. Video ima prioritet u odnosu na Internet saobraćaj, pa samim tim i garantovan kvalitet. Video se transportuje kao IP multicast što omogućuje beskrajno „grananje“ jednog jedinog strima, čime se štedi kapacitet mreže, ali je ovakav saobraćaj ograničen na provajderovu privatnu mrežu. Osim toga, zbog oslanjanja na televizijske broadcast protokole, IPTV po pravilu zahteva nešto veći protok strima.

OTT je termin koji se koristi za isporuku videa do korisnika posredstvom mreže na koju provajder nema nikakvog uticaja, već samo emituje sadržaj preko nje (Over‑The‑Top). Video se strimuje preko javnog Interneta, nema zagarantovanog kvaliteta, ali se koriste protokoli za adaptivni HTTP striming koji prilagođavaju brzinu strima uslovima na mreži. Saobraćaj je IP unicast, pa svaki korisnik mora da ima sopstveni strim, ali su protoci nešto manji nego kod IPTV, a video‑sadržaji su dostupni na svim uređajima sa fiksnim ili mobilnim broadband pristupom kao što su računari, tableti, mobilni telefoni itd.

Multiscreen predstavlja servis u kome se korisniku pruža mogućnost da sadržaje gleda na najrazličitijim uređajima i obično predstavlja kombinaciju IPTV i OTT servisa koji se nude u nekom paketu.


Internet TV ne poznaje granice

IPTV-02Provajderi multiscreen TV servisa se u praksi ne susreću samo s tehničkim izazovima, a jedan od ozbiljnijih problema je pitanje autorskih prava na sadržaje koji se emituju. Dok su tradicionalni TV servisi poput onih koji koriste kablovsku mrežu i IPTV ograničeni, emitovanje preko Interneta ne poznaje granice, pa je kupovina prava na emitovanje uvek problematična. Ovo je razlog što OTT provajderi često ograničavaju dostupnost servisa korišćenjem blokiranja na osnovu opsega IP adresa. Zbog različitih načina distribucije sadržaja provajder obično ne uspeva da obezbedi ista autorska prava za IPTV i OTT, pa neke od funkcionalnosti multiscreen rešenja koje deluju vrlo impresivno ne funkcionišu baš uvek u praksi. Primera radi, prebacivanje snimka usred emitovanja jednim potezom prsta sa ekrana smartfona pravo na veliki ekran HD televizora, premda tehnički moguće, možda nije omogućeno jer provajder nije uspeo da otkupi autorska prava za prikazivanje i na IPTV i na mobilnim telefonima.


IPTV kroz galeriju snova

IPTV-04TeleGroup, jedan od vodećih ICT solution provajdera u regionu, napravio je tehnološki iskorak u segmentu rešenja za multimedijalne servise. Kroz strateška partnerstva s kompanijama Arris (eks Motorola Mobility), Triple Play i Divitel, servis provajderima pruža mogućnost da svojim krajnjim korisnicima ponude najsavremenije multiscreen servise kao što su IPTV, Time Shift TV, nPVR, PVR, VoD preko managed mreže ili putem Internet striminga tzv. OTT. Ova rešenja su u odnosu na trenutnu ponudu regionalnih servis provajdera dokazano tehnološki iskorak, jer krajnjim korisnicima omogućavaju upravljanje i konzumiranje multimedijalnih sadržaja na svim uređajima, od pametnih telefona, tableta, preko LCD ekrana, PC i laptop računara uz vrhunski ugođaj i dodatne servise koje nudi multiscreen okruženje.

IPTV-05Zamislite da sedite kod kuće i gledate na TV ekranu najnoviji holivudski film, a u isto vreme na vašem pametnom telefonu pretražujete ostale TV kanale i vidite da se upravo emituje vaša omiljena fudbalska utakmica. Više nema dileme šta ćete gledati, jer vam multiscreen okruženje omogućava da preko pametnog telefona aktivirate snimanje filma, a utakmicu prebacite na veliki TV ekran, jednostavno i lako kao s daljinskim upravljačem s mnogo više opcija. Sve ove multiscreen funkcionalnosti servis provajderi sada mogu da isporuče svojim krajnjim korisnicima implementacijom Arris DreamGallery platforme, koja snove krajnjih korisnika pretvara u stvarnost, a istovremeno servis provajderima obezbeđuje konkurentnost na tržištu i razvoj poslovanja. Reč je o dokazanom rešenju koje na svetskom tržištu uspešno primenjuju giganti kakav je, na primer, Verizon. DreamGallery platforma je odskora u ponudi kompanije TeleGroup i jedno ovakvo rešenje će uskoro zaživeti u regionu, pa očekujemo da će se o tome puno pričati.

Pored Arris DreamGallery rešenja, TeleGroup je za manje servis provajdere, hotelijere i druge poslovne korisnike pripremio i multimedijalna rešenja proizvođača Triple Play, kao što su IPTV, VoD i Digital Signage. Ona obezbeđuju savremen način poslovanja bilo da je reč o konzumiranju televizijskog ili nekog drugog multimedijalnog sadržaja ili o modernom načinu promocije vlastitih usluga kroz Digital Signage rešenje. Uzmimo, na primer, hotele. Povezivanjem poslovnog sistema hotela i IPTV platforme, gost može da, preko TV ekrana ili nekog drugog uređaja, rezerviše termin u spa centru, proveri red letenja, rezerviše avionsku kartu i na kraju krajeva, brže se odjavi iz hotela. Više o TeleGroup multiscreen rešenjima možete saznati na www.telegroup.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,