Nova godina na ivici Solarnog sistema

Nešto malo posle ponoći 31. decembra letelica agencije NASA stiže do same granice našeg Solarnog sistema, kako bi bliže ispitala najudaljeniji „svemirski kamen“.

PCPress.rs Image

Ovaj događaj će potrajati samo nekoliko trenutaka, da bi, ako bude bio uspešan, obeležio početak nove ere svemirskih istraživanja. Robotska letelica koja će biti glavni junak ovog događaja nosi ime New Horizons, te kroz svemir putuje poslednjih 13 godina. Radi se o prvoj letelici koja je stigla do Plutona u leto 2015. godine, da bi nakon toga nastavila kretanje ka ivici našeg Solarnog sistema. Više od tri godine kasnije spremna je za još jedan susret sa udaljenim nebeskim telom, a ovoga puta u pitanju je kamen Ultima Thule, koji je od Plutana udaljen više od milijardu kilometara.

Ovaj kamen razlikuje se od bilo kojeg drugog nebeskog tela koje su eksperti imali prilike da istražuju, te se radi o malom nebeskom telu veličine Njujorka koje se nalazi u oblasti Kuiper Belt. Taj deo svemira, koji se nalazi daleko izvan orbite Plutona, ispunjen je milionima malih svemirskih objekata koji predstavljaju ostatke koji su nastali prilikom rođenja našeg Solarnog sistema.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

PCPress.rs Image

Ekspertski tim spreman je za novu kategoriju kosmičkih objekata, te će Ultima Thule, kako očekuju, doneti nova saznanja o postanku planeta, te o kosmosu uopšte.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: