Top50 Glas publike

Nova iskustva nas čine srećnijim

Većina nas kada u svom novačaniku ima malo veću količinu novca odluči se da ode u kupovinu. U datom momentu to nas učini malo srećnijim, ali nakon par dana početno uzbuđenje prođe i nama samo ostaju stvari koje smo kupili.

PCPress.rs Image

Međutim, istraživači sa Cornell Univerziteta su pronašli način da prekinu ovaj na neki način destruktivni ciklus. Čini se da je najveći problem u pronalasku sreće nemogućnost adaptacije na novu sredinu. Profesor psihologije Thomas Gilovich je pokazao da mi iskusimo istu količinu sreće kada poželimo da kupimo nešto ili kada želimo da putujemo. Glavna tačka je da količina sreće kada idemo u kupovinu opadne vremenom, a uspomene sa putovanja zauvek ostaju. Svaki put kada se prisetimo uspomena sa putovanja hormoni sreće se podignu na određeni nivo što nas čini srećnijim na duže staze.

Odlazak na razna putovanja, učenje nove veštine pa čak i ekstremnog sporta, predstavljaju izvor sreće. Uređaji koje kupimo ćemo pre ili kasnije odbaciti i zameniti novim, dok su uspomene pravi izvor sreće koji ostaje sa nama zauvek.

Izvor: Bright Side

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,