Nova istraživanja i slučaj Planete 9

Na samoj granici našeg Solarnog sistema, izvan Neptunove orbite, zabeležene su neobične pojave, budući da je primećeno da se nekoliko kosmičkih objekata kreće drugačije od svih ostalih tela, a da nikome nije do kraja jasno šta je uzrok takvom kretanju.

PCPress.rs Image

Jedna od popularnih hipoteza je da na njihovo kretanje utiče Planeta 9, koju niko još uvek nije video, te se za njom traga. Neki eksperti imaju i alternativna objašnjenja, te veruju da bi na kretanje problematičnih nebeskih tela umesto jednog velikog objekta mogla da utiče kombinovana gravitaciona sila više malih objekata iz Kuiper Belt oblasti.

Ideja o Planeti 9 je prvi put postavljena 2016. godine, kada je primećeno da na nekoliko manjih objekata iz Kuiper Belt oblasti utiče gravitaciona sila nekog nepoznatog nebeskog tela, zbog čega se kreću drugačije od ostalih objekata. Planetu do sada još niko nije pronašao, a verovatno zbog toga što se tamni objekti koji se nalaze toliko daleko teško detektuju, posebno kada se ne zna gde se tačno nalaze.

PCPress.rs Image

Naučnici već neko vreme raspravljaju o ovoj pojavi, a nova studija sa Univerziteta u Pensilvaniji postojanje Planete 9 dovodi u pitanje. Naime, eksperti su analizirali podatke prikupljene u okviru Dark Energy Survey – istraživanja koje je sprovedeno iz opservatorije u Čileu, a u okviru kojeg nisu pronađeni dokazi o postojanju nekog većeg nebeskog tela iza Neptuna.

Oni koji žude za novom planetom ipak i dalje veruju u Planetu 9, i tvrde da nema dovoljno podataka, a zbog toga što se takozvana „trans-neptunovska“ tela toliko udaljavaju od Sunca da ih je nemoguće registrovati. Među njima je, ako postoji, i misteriozna deveta planeta.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,