BIZIT 2022

Nova NASA letelica počela lov na nepoznate planete

Nakon nešto više od tri meseca koje je provela u kosmičkim prostranstvima, nova NASA letelica za lov na nepoznate planete počela je da pretražuje galaksiju u potrazi za novim svetovima. Tako je letelica TESS svoju misiju zvanično započela 25. jula, što znači da je počela da fotografiše zvezde uz pomoć svoje četiri kamere, ne bi li nakon analize tako dobijenih fotografija uočila planetu koja eventualno orbitira oko neke od njih. Svoje prve analize bi trebalo da pošalje na Zemlju tokom avgusta, da bi nakon toga redovno slala informacije u naredne dve godine.

SpaceX Falcon 9 je TESS lansirao još 18. aprila u super-eliptičnu orbitu zemlje, što je, kako kažu stručnjaci, savršena pozicija za potragu za planetama koje se nalaze izvan Solarnog sistema. TESS će naročitu pažnju obraćati na planete koje bi mogle da postoje oko zvezde koje su najbliže našem Solarnom sistemu, a koje su udaljene nekoliko desetina ili stotina svetlosnih godina. Potraga za novim planetama će se zasnivati na analizi svetlosti koje zvezde emituju. Ukoliko neka planeta kruži oko zvezde, ona povremeno prigušuje njenu svetlost, pa ova izgleda kao da treperi.

Pročitajte i:  Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Jedno kruženje oko zemlje koje TESS obavi traje 13,7 dana. Letelica ide do udaljenosti na kojoj se nalazi Mesec, te se radi o putanji koja se smatra stabilnom, što će i omogućiti trajanje misije u periodu do dve godine.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,