Top50 Glas publike

Nova Sony Action kamera

Kamere za adrenalinske zavisnike spadaju u najpopularnije gedžete poslednjih godina, a Sony se trudi da prati potrebe i trendove, što pokazuje i novi osnovni model HDR‑AS50

HDR-AS50_main_with_caseJedan od ultimativnih zahteva današnjice je „sad i odmah“ pa je reality postao i deo realnosti tražišta akcionih kamera. Do sada ste mogli da snimate svoje vratolomije koje kasnije, uz piće i mezence, pokazujete prijateljima. E pa ne može više tako – novom generacijom Sony akcionih kamera možete da prenostite uživo svoje vratolomije. Nema laži, nema prevare, pa će svi na Upstream ili YouTube Live moći da vide koliko vam je pokušaja bilo potrebno da izvedete nešto za pamćenje. Za utehu, sve neuspele akcione varijante možete da pošaljete direktno na konkurse za najsmešniji kućni video.

Pedantni svedok istorije

Mogućnost live streaming‑a nije jedino što donosi nova serija akcionih kamera u kojoj AS50 predstavlja najjeftiniju varijantu. Ipak, preporučena cena od 199 dolara prosto mami na kupovinu, mada je izostao, za neke vrlo važan, GPS. Iako se kućište ne razlikuje mnogo od prethodnih serija, potpuno je redizajniran raspored tastera i znatno unapređen informativo‑upravljački displej. Za početak, tu je zaseban power taster, a komanda za snimanje je izmeštena na gornju stranu. Taster za snimanje na zadnjoj strani je možda pogodan za kameru kad je nosite na glavi, ali je novi položaj praktičniji u svim ostalim situacijama – kad je u autu, na biciklu ili kad ste pod vodom.

Pročitajte i:  Vibrirajući LG Display paneli i zvučnici

Drugo veliko poboljšanje je korisnički interfejs koji je znašajno unapređen. Proteže se na tri ekrana, daleko je informativniji, ali i jednostavniji za korišćenje jer uglavnom dolazite do željenih podešavanja u znatno manjem broju koraka. Ako ste se zagledali u perjanicu nove serije X‑1000 koja snima 4K video, treba da znate da ona još uvek nema novi korisnički interfejs. Eto malkice pravde za kupce skromnijeg budžeta. Samo malkice, zato što će verovatno uskoro biti raspoloživ i novi softver za X‑1000.

Prave akcijaše će ipak obradovati potpuni redizajn kućišta. Ne samo da je deklarisano za bolju zaštitu od prašine i vode (za sada neproverenih, a možda i neproverljivih 60 metara dubine), već je i ispravljeno staklo ispred objektiva, što umanjuje dodatne aberacije. Vrhunac zadovoljstva ipak donosi činjenica da su svi – da, baš svi – tasteri i komande dostupni i kad je kamera u kućištu.

Više snage

Značajan pomak napravljen je po pitanju režima snimanja. Nova verzija Bionz X procesora omogućava obradu strimova do 50 Mbps. Ipak nećete moći da snimate 4K video koji je dostupan u intervalnim režimima, ali ne i kao 25/30 fps stream. Za to morate da posegnete za pomenutim modelom X‑1000 – čija je proporučena cena 499 dolara. Uzgred, 4K time lapse je prelep…

Pročitajte i:  Sony potvrdio 13 novih naslova za PS VR2, uključujući Tetris Effect

Snimanje Full HD videa u 60 ili 50 fps je prava sitnica za ovu kameru. Da biste izbegli interferenciju s mrežnom frekvencijom, savetujemo da ipak izaberete evropskih 50 fps, barem kad snimate s neinertnim veštačkim osvetljenjem poput fluo, LED i ostalih štedljivih lampi. S običnom sijalicom kao i pod suncem, nećete imati tih problema, pa možete da se „vratite“ na 60 fps, pogotovo ako želite kasnije da usporavate snimak i vadite detalje.

Uz pomak procesora ide i 720p@240 fps snimanje. Ranije je bilo moguće 240 fps snimanje samo u iframe formatu – sada imate HD rezoluciju. Za one koji vole slow‑motion i eksperimente s njim, to je dobrodošlo. Naravno, treba upozoriti i na sve teži izbor microSD kartica za nove kamere, baš zbog sve većih bit‑rate vrednosti. Primera radi, moja „obična“ 405‑ica već je spržila nekoliko brzih brendiranih kartica (ili časnih im kopija). Doduše, ona takođe snima 1080p@60 fps. Kako izabrati karticu za X‑1000 koja za 4K XAVC video traži upis od 48 Mbit/s… trenutno nemamo pojma.

Pročitajte i:  Microsoft će podići cene igara 2023. godine

Opet nemamo prostora za sitna poboljšanja, poput posebnog režima kolor‑korekcije za podvodna snimanja ili da pohvalimo novi, a krajnje jednostavni, Action Cam Movie Creator. Ali više o tome, uz naprednije 4K modele Action Cam HDR‑X1000 ili FDR‑AX33 Handycam deklarisane cene od samo 199 dolara… kad stignu do nas!

 

Sony HDR-AS50V

Senzor

EXMOR R CMOS, tip 1/2.3,
s pozadinskim osvetljenjem

Objektiv

Carl Zeiss Tessar, 120/170 stepeni

Senzor

13.5 megapiksela

Rezolucija videa

MP4 PS: 1920 x 1080 60p/50p, MP4 HQ: 1920 x 1080 30p/25p, MP4 STD: 1280 x 720 30p/25p, MP4 HS120 (HS100): 1280 x 720 120p/100p, XAVC S: 1920 x 1080 60p/50p/30p/25p/24p

Ekran

LCD info

Memorijska kartica

microSD

Komunikacija

HDMI, USB, WiFi

Dimenzije i masa

83×47×24,2 mm; 58 grama

Cena

199 dolara (preporučena)

 

Kontakt

 

www.sony.rs

 

Voja Gašić

Objavljeno u časopisu PC#231

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,