BIZIT 2022

Nova tehnika 3D štampanja i roboti koji se prilagođavaju okruženju

Nedavno je postalo još lakše da se proizvedu „mekani“ roboti koji se prilagođavaju sredini u kojoj se nađu, a zahvaljujući istraživačima sa Rice univerziteta, koji su razvili novu tehniku 3D štampe, i nazvali je “4D”.

PCPress.rs Image

U pitanju je tehnika koja omogućava štampanje materijala koji mogu da menjaju oblik kada na njih utiče neko električno strujanje, promena temperature ili bilo koji fizički uticaj iz spoljašnjeg sveta. Tim je proizveo specijalni polimer sa dva niza molekula, od kojih jedan omogućava održavanje prvobitno dizajniranog oblika materijala, a drugi da se taj oblik menja kada dođe do određenih uticaja iz okruženja.

Nova tehnologija i dalje ima određena ograničenja, pa, na primer, još uvek nije moguće štampanje struktura koje nisu obuhvaćene planom, tako da postoji ograničenje u okviru promena koje odštampani materijali mogu da prave. To znači da se novi materijal u široj primeni neće naći bar još nekoliko godina, a praktična primena je već jasna – materijali će služiti za kreiranje robota, koji bi imali tela kao morske meduze, te medicinskih implanta koji bi menjali oblik tako da se što bolje prilagode telu pacijenta.

Pročitajte i:  Spot robot kao pomoć u nuklearnim elektranama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,