Top50 Glas publike

Nova varijanta farmi servera

energy-cow Farmeri koji se bave uzgojem krava bi uskoro mogli masovno da uđu u IT biznis. Istraživači u velikom HP-u su otkrili da bi farme sa stotinama krava bile idealno mesto za otvaranje data centara. — Bojan Petrović

Krave ne bi bile operateri u tim novim centrima, ali bi pružile ono na šta se obično zaboravlja prilikom planiranja troškova: energiju. Ispostavlja se da izmet 10.000 krava može da obezbedi dovoljno energije za 1 MW-ni centar! Drugačije rečeno, jedna krava je u stanju da obezbedi mleko, plus 0.3 kWh energije. Idealan spoj korisnog i korisnog, mada se onda postavlja pitanje isporuke usluga kojima se data centri bave. Teško je zamisliti farmu sa 10.000 krava u nekom većem gradu, gde se većina korisnika data centara i nalazi.

Rešenje je jednostavno. Investrati ne samo u infrastrukturu same farme i centra, nego i u širokopojasnu optiku, kojom bi se kravama okruženi centar vezao sa svojim korisnicima. Zauzvrat bi vlasnik data centra potpisao ugovor o dugoročnom otkupu električne energije koje proizvode kravice, a farmer bi samim tim imao dugoročni interes da u ovom poslu ostane profesionalan, i da tokom dužeg perioda pazi da krave dobro… obavljaju posao.

Pročitajte i:  Nakon osamdeset godina postojanja Epson redefiniše šta znači biti društveno odgovorna kompanija

Možda smešno zvuči na papiru, ali kada je reč o uštedi u novca, stvar je vrlo ozbiljna!

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,