Cove

Nova WhatsApp pretnja: Maliciozni video fajlovi

Integritet enkriptovanih poruka se već neko vreme dovodi u pitanje, a najviše kritika je usmereno ka WhatsApp platformi, koja je već zakrpila nekoliko ranjivosti, ali se i dalje hvata u koštac sa sigurnosnim problemima. Najozbiljniji bezbednosni propust već je doveden u vezu sa izraelskom spyware kompanijom NSO, a Facebook, u čijem je vlasništvu platforma, je preduzeo i pravne mere protiv napadača.

PCPress.rs Image

Nakon starih napada usledili su i novi, pa se 14. novembra pojavilo još jedno upozorenje koje je u vezi sa specijalno kreiranim MP4 fajlovima. O prirodi napada nema mnogo informacija, ali upozorenje ukazuje na ozbiljnost novih malicioznih fajlova koji na pogođene uređaje implementiraju malver, što omogućava preuzimanje kontrole nad sistemima, te prisluškivanje žrtava.

Prema saopštenju kompanije Facebook, novi malver pogađa sledeće WhatsApp verzije: Android verzije pre 2.19.274, iOS verzije pre 2.19.100, Enterprise Client verzije pre 2.25.3, Windows Phone verzije pre i uključujući 2.18.368, Business for Android verzije pre 2.19.104 i Business for iOS verzije pre 2.19.100.

PCPress.rs Image

Kao i u slučaju ranijih napada korisnici bi trebalo da provere da li su preuzeli najnovija ažuriranja za WhatsApp, ta da ako nisu to što pre učine.

Pročitajte i:  WhatsApp na više uređaja

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,