ASUS Zenbook

Nova Windows 10 ažuriranja i Edge “na silu”

Mnogi Windows 10 korisnici su još u julu dobili Edge pregledač „na silu“, budući da ga nisu instalirali svojom voljom. Većina je pomislila da je u pitanju virus, ali se zapravo radilo o jednojj od Microsoft Edge akcija.

PCPress.rs Image

„Pogođeni“ korisnici su tada mogli da odahnu, budući da ih nije zadesio ransomware, već poslednja verzija Microsoft-ovog web pregledača koju je kompanija korisnicima isporučila sa novim Windows 10 ažuriranjem, a da je ovi prethodno nisu naručili. Nakon pokretanja uređaja, a posle uspešne Windows 10 instalacije, Edge se podizao automatski, te korisnike pokušavao da „ubedi“ da odustanu od pregledača koje koriste, i okrenu se njemu. Zatečenim korisnicima nije ponuđena mogućnost da daju negativan odgovor, a Edge se pinovao i na taskbar, a da mu to niko nije prethodno dozvolio.

Najnovija Windows 10 ažuriranja donose sličan problem, te se Edge ponovo instalira bez želje i pristanka. Microsoft je nedavno objavio dva ažuriranja koja su obavezna za sve korisnike, a u paketu stiže i Edge. Deo ažuriranja koji na uređaje donosi pregledač kompanije Microsoft obeležen je kao “2020-08 Microsoft Edge Update for Windows 10 version 2004 (KB4576754)” i utiče na Windows 10 verzije 1809, 1903, 1909 i 2004. Drugo ažuriranje obeleženo je kao KB4576753, a namenjeno je samo za Windows 10 1803, te takođe uključuje i Edge.

Pročitajte i:  Mozilla povukla svoj Firefox Lite browser, verovatno zato što zapravo nije bio baš toliko „lite“

PCPress.rs Image

Korisnici sada mogu da deinstaliraju Edge, ali je proces toliko komplikovan i uključuje command line funkcije, da mnogi odustaju od toga. Microsoft već neko vreme očajnički gura Edge, a kako bi održao korak sa konkurencijom, budući da se prema poslednjim analizama nalazi na trećem mestu, iz Chrome-a i Firefox-a i okuplja tek 7,23% od ukupnog broja korisnika.

Izvor: Tech Radar

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,