Nova Windows 10 funkcija produžiće trajanje baterije na laptopu

Microsoft je objavio novi alat namenjen developerima koji će im omogućiti da produže trajanje baterije na prenosnim računarima, ali i da spreče pregrevanje računara. U pitanju je EcoQoS, Quality of Service nivo koji predstavlja deo ekoloških napora kompanije. Ovaj alat je inače, zvanično predstavljen tokom Earth Day-a, (22. aprila) koji je ustanovljen 1970. godine, s ciljem da ohrabri organizacije da se bore protiv klimatskih promena.

ecoqos

Prema dostupnim informacijama, developeri će moći da uključe EcoQoS, kako bi osigurali da Windows 10 uređaji budu energetski efikasniji, da produže autonomiju baterije i smanje buku ventilatora. S obzirom da danas više od milijardu uređaja koristi ovaj operativni sistem, kao i da se računari u poslednjih godinu dana mnogo više koriste nego ranije (zbog pandemije i nemogućnosti da slobodno vreme potroše na neke druge aktivnosti), to može da ostvari značajan doprinos očuvanju naše planete.

Microsoft je objasnio da veći klok donosi bolje performanse računara, ali i da eksponencijalno povećava potrošnju energije. Drugim rečima, više snage zahteva više energije, pa se i baterije u prenosnim računarima brže prazne, ceo računar se više zagreva i njegov rad je bučniji jer zahteva (gotovo) konstantnu upotrebu kulera. EcoQoS koji se pojavio u Windows 10 Insider Preview Build 21359, objavljenom ranije ovog meseca, nudi novu eksperimentalnu opciju u Windows Task Manager-u, nazvanu „Eco mode“. On dozvoljava korisnicima da „priguše“ procese. Ako neki proces zauzima previše resursa, korisnici mogu da ih „umanje“ i oslobode resurse za druge aplikacije.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

Eko mod opcija se uvodi kao Insiders podskup u Dev Channel-u. Developeri će uz ovu opciju obezbediti da aplikacije ne zahtevaju visoke performanse ili niske latencije, kada to nije neophodno za njihov rad. EcoQoS je prema tome idealan za background servise, update funkcije, sinhronizaciju, indeksiranje i slične poslove gde nije od presudne važnosti brzina završetka zadatka. Microsoft tvrdi da se na ovaj način može smanjiti potrošnja CPU-a i do 90 procenata, a računar će zahtevati oko polovine manje procesorske snage da završi isti posao.

Ipak, postoje neka ograničenja. EcoQoS neće biti dostupan na svih milijardu Windows računara. On prvenstveno targetira prenosne računare (mobilne procesore), a za početak će biti dostupan za Intel-ovu 10. i 11. generaciju procesora, AMD Ryzen 5000 seriju mobilnih procesora i za Qualcomm-ove ARM zasnovane sisteme na čipu za Windows 10 računare. Planovi za proširenje ove funkcije na desktop računare i druge prenosne računare su u planu, ali se ne zna kada će biti ona biti dostupna na njima.

Pročitajte i:  Problemi američkih vojnika prilikom upotrebe Microsoft HoloLens-a

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,