Top50 Glas publike

Nove opasnosti: Malver u medicini

Sigurnosni eksperti iz Izraela razvili su malver koji može da utiče na rezultate rentgen zračenja, te ih menja tako da prikazuje ono čega nema, ili, pak, da sakriva simptome koji ukazuju na neku bolest koja zahteva hitno lečenje. Softver je kreiran kako bi se ukazalo na sigurnosne probleme koji postoje u medicinskim institucijama u kojima se čuvaju osetljivi podaci o pacijentima.

PCPress.rs Image

Tokom testiranja malvera iskusni radiolozi su zamoljeni da postave dijagnoze na osnovu snimaka pluća pacijenata, od kojih su neki modifikovani uz pomoć malicioznog softvera, da bi se došlo do zaključka da malver na rezultate utiče toliko da uspeva da prevari i iskusne medicinske radnike. I u slučajevima kada su lekari znali da se radi o izmenjenim snimcima nisu bili u stanju da uspostave tačne dijagnoze, budući da nisu mogli da odrede koji su delovi snimaka izmenjeni.

PCPress.rs Image

Dobra vest je da je softver kreiran od strane sigurnosnih stručnjaka, a ne malicioznih napadača, te maliciozna alatka ne bi trebalo da se pojavi „u divljini“, i da utiče na živote korisnika medicinskih usluga. Ipak, sprovedeni testovi ukazuju na ozbiljne probleme, budući da su bolnice širom sveta često mete hakerskih napada, ali se obično radi o ransomeware napadima, u okviru kojih se podaci pacijenata zaključavaju dok se ne plati traženi otkup. Vrsta malvera koja bi uticala na proces uspostavljanja dijagnoza mogla bi da nanese mnogo veću štetu, te haos, budući da bi se izgubilo poverenje u sistem medicinske zaštite.

Pročitajte i:  Godfather: Novi Android malver

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,