Ikotek

Nove optužbe protiv Tesle

Prema grupnoj tužbi Tesla je optužena za prevaru.

PCPress.rs Image

Automobili su bili daleko ispod dometa koji je kompanija navela

Tesla se već suočava sa optužbama da je preuveličavala domete svojih EV a zatim i pokušala da uguši te žalbe. Tri vlasnika u Kaliforniji pokrenula su grupnu tužbu optužujući Teslu da je pružala lažne informacije. Vlasnici tvrde da su njihovi automobili bili daleko ispod procenjenog dometa i da nisu mogli da podnesu žalbu. Vlasnici navode da ili ne bi kupili takve automobile ili bi platili znatno manje za njih.

Vlasnici navode da je Tesla počinila prevaru, prekršila garancije i sprovela neodgovornu konkurenciju. Ako tužba dobije status grupne tužbe, ona će obuhvatiti sve ljude u Kaliforniji koji su kupili Tesla Model 3, Model S, Model X ili Model Y. Vlasnici se nadaju još uvek neutvrđenoj odšteti.

Tužba je usledila nakon izveštaja Reuters-a da je Tesla počela da modifikuje domete električnih vozila pre otprilike deceniju. To znači da su električna vozila prikazivala veći domet (udaljenost koju mogu preći s potpuno napunjenom baterijom) nego što je to stvarno bilo moguće. Da bi sprečila pritužbe, navodi se da je Tesla oformila „Diversion Team“, Tim za preusmeravanje ili odvraćanje“ koji je trebao da odvrati korisnike od pozivanja korisničke podrške i pritužbi vezanih za domet vozila.

Pročitajte i:  Tesline akcije pale u Kini za 11%

Nije sigurno da li Tesla još uvek preuveličava ove podatke vezane za domet. Američka Agencija za zaštitu zatražila je od kompanije da smanji svoje procene dometa od modela iz 2020. godine. Takođe, Južna Koreja je nedavno izrekla kaznu od 2,2 miliona dolara zbog navodnog nepružanja adekvatnih informacija korisnicima da će domet EV vozila pasti pri hladnom vremenu.

Tesla nije jedina kompanija koja se ističe i hvali dometima svojim EV vozila koji zapravo nisu tačni u stvarnim uslovima korišćenja. Međunarodna studija SAE otkrila je da električni automobili imaju tendenciju da zaostaju za oko 12,5 odsto od svojih naglašenih dometa. Međutim, prema izveštajima i tužbama Tesline brojke su manje tačne u poređenju sa drugim proizvođačima automobila. Takođe, izveštaji ukazuju na to da postoji mogućnost da je Tesla pokušala da utiša nezadovoljne kupce.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,