TrendMicro

Novi antimonopolni zakon u SAD drma tlo tehnološkim gigantima

Novo proširenje antimonopolnog zakona u SAD, koji bi Odbor za pravosuđe američkog senata trebalo da razmotri u četvrtak, obuhvatiće ByteDance-ovu “TikTok” i Tencent-ovu “WeChat” platformu. Američki tehnološki giganti upozorili su da će novi zakon biti prepreka američkim inovacijama i bezbednosni rizik za korisnike njihovih platformi.

PCPress.rs Image

Na koga se nova pravila odnose?

Pravila za pokrivenu platformu odnose se na kompanije koje imaju preko 1 milijarde korisnika širom sveta mesečno ili 550 milijardi neto godišnjeg prihoda, pored postojećeg praga tržišne kapiralizacije od 550 milijardi dolara. Ovi kriterijumi obuhvatili bi ByteDance-ov “TikTok” (mrežu koju koriste milioni tinejdžera od SAD-a do Jugoistočne Azije) i Tencent-ov “WeChat”, koji je najpopularniji u Kini.

Zakon koji zabranjuje davanje prednosti svom proizvodu na sopstvenim platformama već se primenjuje na Amazon, Apple, Meta i Google. Međutim, kao što ovih dana možemo videti i u slučaju spora koji Google vodi protiv koalicije američkih država, argument protiv zakonskih antimonopolskih promena ide u smeru ograničavanja inovacija. Američki giganti žale se da novi zakon nameće teška ograničenja američkim inovacijama, kao i da bi se, ukoliko bi se se neke funkcije platformi otvorile za njihove konkurente, sigurnost i privatnost korisnika doveli u rizik. Odbor za pravosuđe Senata razmotriće proširenje zakona u četvrtak.

Pročitajte i:  Indija kažnjava Google sa 113 miliona dolara

Izvor: bloomberg

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: