Top50 Glas publike

Novi bezbednosni standard za sigurnije i brže pretraživanje interneta

U poslednje vreme se govori o tome da bi bezbednosti na internetu dobro došla određena podešavanja, a ako se uzmu u obzir brojni maliciozni napadi, te zloupotrebe podataka. To bi uskoro moglo i da se dogodi, budući da je organizacija Internet Engineering Task Force odobrila Transport Layer Security 1.3novi standard koji poboljšava enkripciju u okviru mreže.

PCPress.rs Image

Tako novi standard skraćuje vreme u okviru kojeg bi napadači mogli da zloupotrebe neki sistem, te ih sprečava da recikliraju neki kod. Tako će se enkripcija podataka dešavati ranije, te smanjivati broj nezaštićenih informacija u okviru neke komunikacije. Stari algoritmi za enkripciju neće više biti u upotrebi, a napadači neće moći da koriste ključeve za dekripciju na koje su do sada navikli.

Stručnjaci obećavaju da će pretraživanje interneta, pored toga što će biti sigurnije, biti i nešto brže, a efekti će doći do izražaja tek pošto web-sajtovi budu počeli da implementiraju novi standard. Na nadogradnju na novi standard se čeka duže nego što je planirano, budući da je bilo potrebno preko četiri godine da se TLS 1.3 kreira, a od tada se puno toga izmenilo na internetu: web enkripcija je postala neophodna, privatnost je postala mnogo značajnija stavka u životima korisnika, a posledice sigurnosnih propusta mogu da imaju veće posledice nego ranije.

Pročitajte i:  WhatsApp: Radi i bez interneta

PCPress.rs Image

Na kraju, novi standard neće potpuno eliminisati pretnje od online napada, već će samo sprečiti zloupotrebu osnovnih mana u funkcionisanju interneta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,