Novi Chrome update produžiće trajanje baterije laptopa do dva sata

Chrome browser ima reputaciju kao baterijski zahtevan program, naročito kada se otvori veliki broj tabova. Na sreću, Google je rešio da popravi taj problem.

PCPress.rs Image

Nova eksperimentalna opcija

Nova, eksperimentalna opcija u Chrome 86 verziji biće zadužena za optimizaciju upotrebe energije, gašenjem nepotrebnih JavaScript tajmera i trekera, za sve tabove koji su u pozadini.

Ispostavilo se da smanjenje upotrebe enrgije na ovaj način može da bude prilično veliko. Google je uspeo da produži vek trajanja baterija za čak dva sata, na testu gde je korišćeno 36 otvorenih tabova i jednan praznan tab u fokusu. Jeste da je u pitanju ekstremna situacija, ali ne i nemoguća. Kod tab-ova sa otvorenim YouTube-om smanjenje je manje, ali i rezultat od 36 dodatnih minuta nije za bacanje.

Veruje se da će ova opcija postati standardna u nekoj od narednih verzija Chrome browser-a, a biće dostupna i za desktop i za mobilne verzije aplikacije. Ako se to desi, Google će uspeti da reši jednu od čestih zamerki korisnika prenosnih računara, od kojih neki upravo zbog toga daju prednost konkurentskim browser-ima.

Pročitajte i:  Ozbiljan surfer? Kako da koristite Firefox kao profesionalac

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,