BIZIT 2022

Novi COOLPIX najmanji aparat sa DX senzorom

D-SLR performanse u kompaktnom telu su danas pristupačnije nego ikada pre. Kompanija Nikon je danas predstavila COOLPIX A, kompaktni fotoaparat koji ima ugrađen 16,2-megapikselni CMOS senzor (23,6 x 15,6 mm) DX formata kao i novi COOLPIX P330 koji podiže standarde u klasi naprednih kompaktnih fotoaparata. COOLPIX P330 je opremljen f/1,8 NIKKOR objektivom sa 5x optičkim zumom, CMOS senzorom od 12-megapixela sa pozadinskim osvetljenjem (1/1,7 in.). Novi COOLPIX P330 ima  mogućnost snimanja Full HD filmova, beleženja podataka u RAW (NRW) formatu i Wi-Fi konekciju što ovaj model svrstava u red prvoklasnih kompaktnih fotoaparata.

nikon-coolpix-a-06Nicolas Gillet, menadžer odseka za proizvode široke potrošnje u Nikon Europe komentariše: „Sa impresivnim NIKKOR fiksnim širokougaonim objektivom 28 mm f/2,8 i širokim opsegom ISO osetljivosti, COOLPIX A ostavlja impresivan utisak, a idealan je za reportažno fotografisanje. Model P330 pruža besprekorno oštre fotografije pri različitim svetlosnim uslovima, a njegov 1/1,7-inčni CMOS senzor sa pozadinskim osvetljenjem, uz mogućnost potpuno manuelanog kontrolisanja, zadovoljiće svakog kreativnog fotografa. Oba nova modela su Wi-Fi kompatibilna, te se fotografije visokog kvaliteta mogu poslati na bilo koji pametni uređaj.

 COOLPIX A — Profesionalni izbor kompaktnog fotoaparata

nikon-coolpix-a-05Idealan za entuzijaste, 16,2-megapikselni COOLPIX A najmanji je fotoaparat na svetu koji poseduje senzor DX formata i sa lakoćom fotografiše i u najzahtevnijim situacijama. U cilju postizanja visoke rezolucije, ovaj model koristi senzor koji ne poseduje optički niskopropusni filter. Rezultat je optički sistem koji maksimalno koristi potencijal visokokvalitetnih NIKKOR objektiva i senzora visoke rezolucije DX formata. U kombinaciji sa EXPEED 2 programom za obradu slike, koji je takođe upotrebljen kod DSLR modela, COOLPIX A garantuje vrhunske performanse i maksimalan kvalitet slike, istovremeno trošeći minimalno energije.

Kada fotografišete u uslovima slabog svetla ili su pred vama objekti koji se brzo kreću, visoka ISO (100-6400, proširiv do 25600) osetljivosti garantuje izuzetno detaljne fotografije sa minimalnim šumom. Šest različitih Active D-lighting podešavanja koje poseduje fotoaparat zadužena su za kontrolu kvaliteta svetla. Kompatibilni dodatni Speedlight Nikon blic i UR-E24 adapter koji se koristi za pričvršćivanje filtera (46 mm) i senila objektiva (HN-CP18) služe za postizanje dodatnih efekata prilikom fotografisanja.

Pročitajte i:  Nikon objavio da odustaje od daljeg razvoja DSLR fotoaparata, pa porekao vesti

Bez obzira na svetlosne uslove pri kojima fotografišete, napredna Nikonova tehnologija objektiva garantuje izvanrednu preciznost, oštru rezoluciju i visok kontrast. NIKKOR fiksni širokougaoni objektiv f/2,8 od 18,5 mm (ekvivalentno 28 mm) pruža izuzetnu definiciju u celom opsegu otvora blende, a optičke aberacije se smanjuju bez potrebe za digitalnom korekcijom.

Potpuna kreativna kontrola

 

nikon-coolpix-a-04COOLPIX A podržava i 14-bitnu kompresiju RAW (NEF) podataka slike, slično formatu koji se koristi kod DSLR fotoaparata. Fotografije se mogu obraditi već u samom fotoaparatu, na velikom LCD ekranu od 7,5 cm (3,0 in. 921.000 tačaka). Opcija „Picture Control“ vam omogućava da podesite kontrast i boje (Standard (Standardno), Neutral (Neutralno), Vivid (Izražajno), Monochrome (Monohromatski), Portrait (Portret), Landscape (Pejzaž) i Custom (Prilagođeno)) u skladu sa situacijom. Za one koji žele da se zabave fotografije mogu da poboljšaju koristeći široku paletu efekata kao što su: Selective Color (Selektivna boja), koji konvertuje slike u monohromatske i zatim dodaje obilje boja po vašem izboru.

P330 – Izuzetni izvođač

nikon-coolpix-p330-01Dostojan bilo kog ozbiljnog fotografa koji traži kompaktan fotoaparat sa odličnim performansama, COOLPIX P330 ima NIKKOR objektiv sa optičkim zumom od 5x (24–120 mm) koji ima veliki otvor blende f/1,8 pri širokom uglu, HRI, dok Neutral Density filter (neutralne gustine) omogućava bolju kontrolu ekspozicije.

Visoko osetljivi, 12-megapikselni CMOS senzor od 1/1,7 in. sa pozadinskim osvetljenjem proizvodi vrhunske rezultate u svim teškim situacijama za fotografisanje, dok Nikonova druga generacija sistema za smanjenje vibracije smanjuje efekat podrhtavanja fotoaparata u realnom vremenu.

U potpunosti pokažite svoju kreativnu stranu u manuelnom režimu, a omiljenim postavkama trenutno pristupite preko dugmeta za funkcije. Da biste snimali filmove, snimanje Full HD (1080/60i) filmova je dostupno pritiskom na dugme, na 60, 50, 30 ili 25 fps, a takođe je moguće snimati i u RAW (NRW) formatu. Možete da koristite optički zum sa autofokusom tokom snimanja i da snimite usporene ili ubrzane filmove korišćenjem brzina do 120 fps.

Pročitajte i:  Nikon izlazi sa DSLR tržišta?

Kreativne karakteristike kao što je makro režim vam omogućavaju da se fokusirate na subjekta zaista u krupnom planu da biste snimili najmanje detalje, dok Easy Panorama (Lak panoramski prikaz) od 360°/180° omogućava snimanje pogleda koji oduzimaju dah, jednostavno kao što je pomeranje fotoaparata vertikalno ili horizontalno da bi se zabeležio prizor.

nikon-coolpix-p330-03Za putnike u pokretu, ugrađeni Global Positioning System (GPS) beleži tačnu lokaciju (geografsku širinu i dužinu) na kojoj je fotografija zabeležena u obliku „geo oznake. Da biste vašu avanturu podelili sa prijateljima i porodicom tu je Wi-Fi konekcija preko koje možete preneti fotografije i filmove na bilo koji pametni uređaj* preko opcionog Wi-Fi dongla (WU-1a).

Dodatne ključne karakteristike modela COOLPIX A

Wi-Fi kompatibilan: koristite Wi-Fi za prenos visokokvalitetnih slika i filmova na vaš pametni uređaj* preko opcionog Wi-Fi dongla (WU-1a).

Snimanje Full HD (1080p) filmova: na 30, 25 ili 24 fps sa stereo zvukom, preko ugrađenog stereo mikrofona.

Napredni GUI: koristi grafički korisnički interfejs (GUI) nasleđen od Nikonove palete DSLR fotoaparata.

Kontinualno snimanje sa 4 fps (do 26 slika): snimajte radnje u pokretu brzinom od 4 slike u sekundi.

Opciono spoljašnje optičko tražilo: za one koji više vole klasično tražilo, ovaj opcioni dodatak (DF-CP1) pruža alternativu za LCD ekran. „Stopica sa kontaktima“ se takođe može upotrebiti da se poveže moćniji spoljašnji Speedlight (Nikon blic).

Kompatibilan sa opcionim GPS (GPS-1): omogućava vam da zabeležite tačnu lokaciju (geografsku širinu i dužinu) slike u obliku „geo oznake“.

Pročitajte i:  Nikon objavio da odustaje od daljeg razvoja DSLR fotoaparata, pa porekao vesti

Kompatibilne SD kartice: povećajte kapacitet skladištenja pomoću SD kartica (podrška za SDHC, SDXC i UHS-I) za čuvanje vaših slika i filmova.

Dodatne ključne karakteristike modela P330

Visoka ISO (100-6400) osetljivost na svetlost (manuelno proširivo do 12800 pomoću podešavanja Hi2): omogućava veće brzine zatvarača za slike sa puno detalja uz minimalan šum prilikom snimanja subjekata koji se brzo kreću ili prilikom fotografisanja u uslovima slabog osvetljenja.

Auto HDR režim: snima fotografije sa impresivnim tonalnim detaljima u svakoj situaciji kada snimate u HDR režimu. Fotoaparat kombinuje dva snimka napravljena pri različitim ekspozicijama tokom jednog okidanja kako bi napravio sliku širokog dinamičkog opsega i bogate gradacije boja.

Neprekidno fotografisanje velike brzine: fotografisanje do 10 snimaka u punoj rezoluciji pri 10 fps ili do 30 snimaka u punoj rezoluciji pri 1 fps.

Brz i precizan AF: kada želite da snimite složene subjekte, možete da fotografišete sistemom autofokusiranja u 99 tačaka da biste postigli izuzetno oštre rezultate.

AF sa praćenjem subjekta: snimite oštre snimke subjekata koji ne mogu ili neće da stoje mirno. AF sa praćenjem subjekta će omogućiti da fotoaparat ostane fokusiran na izabranom subjektu, čak i ukoliko se taj subjekat kreće.

Meni za retuširanje: poboljšajte fotografije sa paletom efekata za filtriranje. Obuhvata opcije kao što su Selective color (Selektivna boja), koja konvertuje vaše slike u monohromatske i onda dodaje boju u vaš izbor, dok Cross screen (Zvezdasti filter) dodaje zvezdasti efekat na svetle objekte.

20 režima scene: automatski optimizuju podešavanja fotoaparata za popularne stilove, efekte i lokacije za fotografisanje. Napravite odlične snimke jednostavnim izborom režima koji odgovara situaciji u kojoj snimate.

EXPEED C2: Nikonov brz i moćan sistem za obradu slike obezbeđuje brz rad, poboljšano snimanje filmova, performanse visoke osetljivosti i maksimalan kvalitet slike.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,