Novi direktor Uber-a ima tremu

Novi direktor Uber-a, Dara Khosrowshahi, priznao je da je „uplašen zbog preuzimanja nove pozicije“ u poruci zaposlenima u kompaniji u kojoj je do nedavno radio, Expedia-i. Tom prilikom je napisao da je prihvatio ponudu da se pridruži Uber-u, te da ima pomešana osećanja u odnosu na tu odluku.

PCPress.rs Image

Uber je jedna od priča o uspehu spoja dobre ideje i savremenih mogućnosti koje pruža internet, a osnovao ga je Travis Kalancik 2009. godine. Funkcioniše tako što se potencijalni vozač (taksista) prijavi na Uber sajt, te kompanija proveri da li vozilo i vozač odgovaraju standardima pre nego što mu se omogući vožnja. Cena vožnje nije fiksna, već zavisi od raznih parametara – brzine vožnje, udaljenosti, vremena provedenog u vozilu, doba dana ili godine.

Khosrowshahi je ponudu za mesto novog direktora dobio u nedelju, 27. avgusta, pošto je Uber proveo nekoliko meseci u potrazi za odgovarajućim kandidatom. Njegovo nameštenje je potvrđeno 29. avgusta, da bi se dan kasnije već našao na novoj poziciji, gde su ga sačekali ozbiljni problemiseksistički skandal, nedostatak izvršnih direktora, te tužba u kojoj Google tvrdi da Uber koristi ukradenu tehnologiju za samoupravljajuća vozila.

Tu je i problem u vezi sa dubokom podelom između članova upravnog odbora, gde deo vlasnika deonica kompanije tuži Kalancik-a u nameri da ga ukloni iz odbora. Kalancik još uvek drži dobar deo deonica Uber-a, te se pretpostavlja da će i dalje učestvovati u donošenju odluka, iako je podneo ostavku u junu 2017. godine.

Khosrowshahi je, obraćajući se zaposlenima u Expedia-i, napisao i “da je u toj kompaniji proveo toliko vremena, da je zaboravio da postoji poslovni svet izvan nje, te da je možda i to razlog za pomešana osećanja” Dodao je i “da se raduje poziciji u Uber-u, te da veruje da će doprineti da se stvari u toj kompaniji promene na bolje”.

Uber je, sa druge strane, svojim zaposlenima saopštio da “imaju sreće što će u svojim redovima imati stručnjaka sa iskustvom, vizijom i talentom, te da je Khosrowshahi najbolji kandidat za tu poziciju”.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , ,