Novi dronovi: Lansiranje “iz topa”

Već neko vreme je jasno da su dronovi korisne naprave, a da bi ostvarile svoj puni potencijal potrebno je da se, naravno, nađu u vazduhu. Lansiranje nije uvek jednostavno, a posebno u gradskim uslovima gde je gužva, te u vetrovitim situacijama. Grupa naučnika sa Caltech univerziteta je u saradnji sa ekspertima iz NASA-e odlučila da potraži rešenje za ovaj problem, a rezultat je došao u neočekivanom obliku.

PCPress.rs Image

Naime, rešenje podrazumeva dron koji se ispaljuje iz “topa”, a sistem je dobio ime SQUID – skraćeno od Streamlined Quick Unfolding Investigation Drone. Dron meri 27 centimetara u dužinu i teži samo 530 grama, te ima četiri propelera koji se rasklapaju za deseti deo sekunde od kada se dron nađe u vazduhu. Za lansiranje je poslužio „top“ koji je zapravo prilagođena verzija pneumatske mašine koja se koristi za ispaljivanje bejzbol loptica tokom treninga. Mašina za lansiranje omogućava početnu brzinu od oko 56 kilometara na sat, a rotori se otvaraju 200 milisekundi od ispaljivanja, tako da je dron stabilan za manje od jedne sekunde.

Pročitajte i:  Patrolni roboti čuvaju Singapur

Ovakav način lansiranja ima mnoge prednosti u odnosnu na tradicionalne metode, pa pored veće startne brzine ovaj dron ima i bolju fleksibilnost. Ovaj sistem bi najpre mogao da se primenjuje u kriznim situacijama i u okviru hitnih službi gde se traži brza reakcija.

PCPress.rs Image

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , ,