Top50 Glas publike

Novi Facebook AI robot se uspešno snalazi i bez mape

Roboti već mogu da se orijentišu i bez mape, ali je i dalje pitanje koliko to dobro čine. Kreatori ne žele da njihovi roboti gube vreme na prečice i stranputice, te prepreke koje nisu primetili na vreme, a Facebook ima rešenje za to.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija je nedavno kreirala algoritam za učenje, koji do željene destinacije stiže bez mape, i to sa 99,9% tačnosti. Dobio je ime DD-PPO (Decentrialized Distributed Proximal Policy Optimization), i ne traži ništa više od tradicionalne RGB kamere, GPS-a i kompasa. Algoritam je obučavan na osnovu 80 godina ljudskog iskustva, što je oko 2,5 milijardi koraka onih koji su vežbali snalaženje u prostoru. Rezultat je algoritam koji je dovoljno pametan da izabere pravi put, te da brzo prepozna kada se kreće u pogrešnom smeru.

Tehnologija je još uvek u početnim fazama razvoja, pa još uvek nije spremna za kompleksne situacije. Facebook se nada daljem napretku, pa u tom duhu i deli dosadašnje rezultate, a ako ovaj način snalaženja bude zaživeo, neće napredovati samo roboti, već i drugi sistemi za orijentisanje u nepoznatim prostorima.

Pročitajte i:  Mini Pupper: Robot za ljubitelje pasa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,