BIZIT 2022

Novi Hyperloop rekord: 463 kilometara na sat pre eksplozije

Vizija transporta budućnosti o kojoj Elon Musk govori već neko vreme zabeležila je novi rekord, a nakon što je Hyperloop dostigao brzinu od 463 kilometara na sat. Transportno sredstvo budućnosti eksplodiralo je odmah nakon oborenog rekorda, ali zabeležena brzina ipak predstavlja još jedan korak ka cilju.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je tim studenata u okviru SpaceX Hyperloop Pod takmičenja za 2019. godinu predstavio svoje rešenje, te prototip kapsule testirao u okviru 1,2 kilometara vakuum tunela u Space X sedištu u Kaliforniji. Uprkos eksploziji trka se smatra uspešnom, pa su članovi tima nakon nezgode ipak proglašeni pobednicima. Kada je Musk 2013. godine prvi put progovorio o Hyperloop tunelu tvrdio je da će rekordne brzine u okviru ovog sistema ići i do hiljadu kilometara na sat, a pobednički pod za 2019. godinu ne samo da je još uvek daleko od tog cilja, već je i prilično nefunkcionalan u poređenju sa super-brzim vozovima koji već funkcionišu u Kini.

Pročitajte i:  Elon Musk, biznis genije: Kupio za 33 hiljade, prodao za 22 hiljade

Eksperti ipak tvrde da brži Hyperloop nije daleko, a najavljeno je da će se Hyperloop takmičenje 2020. godine održati u tunelu od 10 kilometara koji će pored veće kilometraže imati i jednu krivinu. Duža staza bi trebalo da dovede i do većih brzina, a krivina će poslužiti da se testira koliko su takmičarski podovi spremni za vožnju u realnom svetu.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,