BIZIT 2022

Novi iPhone kriv za Apple-ov gubitak

Nakon što je Apple predstavio nove uređaje među kojima je i iPhone X, dobio je oštre kritike da nije dovoljno inovativan kao što se očekivalo. Prema izveštajima, kompanija je izgubila oko 50 milijardi dolara tržišne kapitalizacije za 10 dana.

PCPress.rs Image

Cena Apple-ove akcije je počela da pada 12. septembra od trenutka predstavljanja iPhone X i do 22. septembra pala je za 5,6%. Poređenja radi, Apple je izgubio više od tržišne vrednosti Target-a, eBay-a, TJX, Northrop Grumman ili Ford Motor-a zajedno, koji ukupno imaju tržišnu vrednost manju od 50 milijardi dolara.

Uzrok ovome je činjenica da iPhone X nije dovoljno inovativan, cena od 999 dolara je previsoka, kao i to da je datum puštanja u prodaju pomeren za 3. novembar što baca sumnju u njegove performanse. Iako je iPhone 8 pušten u prodaju korisnici imaju mlaku reakciju, dok neki odlažu kupovinu čekajući iPhone X, tako da ovo može dovesti do gubitka kupaca. Ovaj neuspeh iPhone-a nije samo Apple-ov problem, iz prostog razloga što je ova kompanija prva na listi tržišne kapitalizacije koja ima uticaja na svetsku berzu i ima dobavljače komponenti širom sveta.

Pročitajte i:  Šta znamo o Apple Watch Pro?

Izvor: BusinessKorea

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,