Plazma

Novi izum rešava problem vode u pustinji

Inžinjer Enrique Veiga, star 75 godina, je uspeo da napravi mašinu koja je može da pravi vodu za piće u pustinji. Prema izumitelju, prototip ove mašine može da pravi dnevno 3000 litra pijaće vode čak i u pustinji.

PCPress.rs Image

Veiga, poreklom iz Sevilje, Španije, se bavio hlađenjem i konzerviranjem, uspeo je da razvije mehanizam sposoban da ekstrahuje vlagu iz vazduha i pretvori je u vodu. Ova revolucionarna mašina koristi istu količinu energije kao vaša veš mašina i autonomno čini da pijaća voda i kišnica imaju slične karakteristike. Da bi njegova mašina poprimila izgled kakav danas ima, Veiga je utrošio više godina rada. „Počeo sam da radim na ovom uređaju pre oko 20 godina, kada je bila suša u Španiji, koja me je podstakla da radim na ovom projektu. Prvi registrovani patent je iz 1995″, rekao je izumitelj.

Sa ovim neverovatnim izumom, ljudi bi mogli da prevaziđu nedostatak vode u njihovoj okolini ili u nekim ekstremnim situacijama, poput, prirodnih katastrofa. Takođe, ova voda bi se mogla koristiti za upotrebu u malim domaćinstvima. Uređaj hvata vodu rastvorenu u atmosferi i onda izaziva njenu kondenzaciju. Kao rezultat imamo čiste „kišne kapi“ koje padaju na temperaturi od 30 stepeni C i relativne vlažnosti od 17%. Zahvaljujući spojenim filterima, koji se nalaze u uređaju, voda je već spremna za korišćenje.

Pročitajte i:  Apple razvija sopstvene igračke kontrolere

Vlada Namibije, koja ima problema sa sušom, je naručila 1.500 ovih uređaja od Aquaer Generators, kompanije iz Sevilje koja je vlasnik patenta.  Ovaj uređaj će nas gurnuti u smeru tehnološke revolucije.

Izvor: Sci-Tech Universe

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,